KONTROLA VREMENA NOVO ORUŽJE KINE: Peking do 2025. godine širi postojeći program!

Autor:

Svet

27.12.2020

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupna teritorija koja će biti pokrivena sistemom veštačkih padavina iznosiće 5,5 miliona kvadratnih kilometara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kina planira da do 2025. godine proširi program kontrole vremenskih prilika i da pokrije polovinu teritorije veštačkim snegom i kišom, čije bi padavine izazivala po potrebi, a na Zapadu strahuju da bi kontrola vremena mogla da postane novo kinesko moćno oružje.

Sputnjik prenosi da će ukupna teritorija koja će biti pokrivena sistemom veštačkih padavina iznositi 5,5 miliona kvadratnih kilometara, dok će kontrola gradonosnih oblaka biti sprovedena na teritoriji od 580.000 kvadratnih kilometara. Poslednji u nizu projekata kontrole vremenskih prilika u Kini sproveden je nedavno, kada je 16 raketa za pojačavanje kiše lansirano na oko 400 kilometara južno od Pekinga. Operacija koju je naredio Meteorološki biro okruga Džuje, kao odgovor na lokalnu sušu, navodno je bila uspešna. Tokom naredna 24 sata na okrug je palo više od dva centimetra kiše, koja je ublažila sušu, smanjila rizik od šumskih požara i poboljšala kvalitet vazduha.

Blumberg navodi da je, iako sve ovo zvuči kao naučna fantastika, Kina već decenijama centar jednog od najnaprednijih programa za kontrolu vremena na svetu. To je toliko uznemirilo svetske lidere da su počeli da traže međunarodni sporazum za okončanje "ratovanja na polju životne sredine". Konvencija o zabrani vojne ili bilo koje druge neprijateljske upotrebe modifikacija životne sredine stupila je na snagu 1978. godine. Iako je Kina ratifikovala taj sporazum 2005. godine, njen interes za kontrolu vremena i životne sredine nije jenjavao pošto meteorološke nepogode kao što su grad i poplave čine više od 70 odsto godišnje štete u toj zemlji.

Zbog Olimpijade lansirali 1.110 raketa

Peking je 2008. godine lansirao 1.110 raketa za suzbijanje kiše da bi se osigurao da ne bude padavina na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara. Do 2015. godine u 30 kineskih pokrajina pokrenuti su programi za izazivanje ili suzbijanje kiše i suzbijanja grada koji su zapošljavali oko 35.000 ljudi. Pre tri godine glavno kinesko državno telo za vođenje ekonomske politike potrošilo je 175 miliona dolara na sistem za promenu vremena osmišljen da donese više padavina na području koje zauzima oko deset odsto teritorije zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading