BRITANCI TVRDE DA JE NOVI SOJ KORONE PRISUTAN SVUDA: Oni u panici, preti im nestašica hrane!

Autor: Blic, Republika

Svet

23.12.2020

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stopa reprodukcije korona virusa u Velikoj Britaniji ponovo je uvećana na između 1,1 i 1,3, saopštili su danas zvaničnici, što znači da kovid-19 i dalje nastavlja da se širi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Premijer Boris Džonson je u subotu rekao da bi stopa reprodukcije novog soja korona virusa koji je zarazniji, R broj mogla da uveća za 0,4 ili više, prenosi Rojters.

Stopa rasta broja novih slučajeva po danu trenutno se kreće između +1 i +6 odsto, što znači da se broj novozaraženih svakoga dana uvećava za između jedan i šest odsto.

"Novi soj gotovo sigurno svuda u Evropi"

 

Novi soj Kovida-19, potvrđen u Velikoj Britaniji, već je gotovo sigurno prisutan u većini evropskih zemalja, smatraju britanski naučnici.

Ovo je potvrdio Nil Ferguson sa "Imperijal koledža" u Londonu, tokom obraćanja Odboru za nauku i tehnologiju Donjeg doma britanskog parlamenta, zajedno sa drugim stručnjacima iz Savetodavne grupe za nove respiratorne virusne pretnje (NERVTAG), koja savetuje vladu, prenosi BBC.

Za ovaj soj koji je već potvrđen u drugim zemljama, poput Danske, Ferguson je rekao:

- Gotovo sam siguran da je ovaj virus u ovom trenutku prisutan u većini, ako ne i svim evropskim zemljama - istakao je on.

- Mislim da je pošteno reći da su zemlje koje imaju razvijeniju i rigorozniju nauku, i transparentnije sa važnim informacijama koje stavljaju na raspolaganje drugima - rekao je profesor Peter Horbi sa Univerziteta u Oksfordu.

Velika Britanija je istražila 45 odsto svih genetskih kodova korona virusa u svetu i još nije sigurno da li novi soj potiče sa jugoistoka Engleske ili je tamo tek prvi put otkriven. Ovo je izazvalo zabrinutost da je Velika Britanija nepravedno kažnjena zbog otkrivanja nove mutacije Kovid-19.

Britancima preti nestašica namirnica zbog blokade

RepublikaFoto: MUP Srbije
Ilustracija

Britanski konzorcijum maloprodavaca (BRC) upozorio je danas na opasnost od nestašice nekih svežih namirnica u prodavnicama uoči predstojećeg Božića po Gregorijanskom kalendaru, dok se ne raščiste kilometarske kolone kamiona u luci Dover i sabraćaj sa Francuskom ne vrati u normalu.

Glavni proizvodi kojima preti nestašica su zelena salata, karfiol, brokoli, agrumi, maline i jagode

Kako su naveli iz BRC-a, zalihe svežih namirnica, uglavnom voća i povrća, u trgovinama mogle bi ubrzo da se potroše.

Zbog delimične blokade granice, koju je Francuske uvela u nastojanju da obuzda novi vrlo zarazan soj korona virusa, hiljade kamiona je zaglavilo u Doveru, glavnoj britanskoj tranzitnoj "kapiji" ka Evropi, uoči Božića, prenosi Rojters.

Pariz i London su se dogovorili kasno sinoć da se vozačima koji poseduju negativan rezultat na kovid test omogući ukrcavanje na trajekte za Kale. Jedan britanski ministar je takođe najavio da će vojska početi da radi korona testiranje vozača, ali da će biti potrebno vreme da se gužva rašcišti.

- Dobra je vest za potrošače da su francuske granice ponovo otvorene, ali je neophodno da kamioni što je brže moguće krenu preko. Dok se kolone ne raščiste i lanci snabdevanja ne vrate u normalu, predviđamo da će biti problema s dostupnošću neke sveže robe - rekao je Endrju Opi, direktor za prehranu i održivost u BRC.

Ovo udruženje, koje okuplja više od 170 maloprodajnih kompanija, uključujući i i velike supermarkete, još od ponedeljka upozorava, zajedno sa trgovinskim lancima Tesko i Sejnsberi, da će se kupci suočiti sa praznim rafovima u prodavnicama ukoliko se brzo ne obnove transportne veze sa kontinentalnom Evropom.

 
Veliki trgovinski lanci, suočeni sa rekordnom božićnom potražnjom zbog mera ograničenja u ugostiteljskom i putnom sektoru, strahuju od pojave paničnih kupovina potrošača.

Ističu, međutim, da je ponašanje kupaca do sada uglavnom bilo racionalno, ali je uprkos tome Tesko ponovo uveo ograničenja na kupovinu toalet papira, sredstava za pranje ruku, pirinča i jaja.

Pre toga je već ograničio kupovine za brašno, testenine, vlažne maramice za bebe i antibakterijske vlažne maramice.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading