Sputnjik vakcina efikasno deluje na sve sojeve koronavirusa

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

20.12.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suzbija i novi soj koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

Foto: Ilustracija

Tehnologija i iskustvo Naučnog instituta za istraživanje i izradu imunobioloških preparata „M.P. Čumakova“, Ruske akademije nauka, omogućava da se, bez problema, napravi vakcina protiv svih sojeva kovid 19, saopštio je ruskim medijima direktor instituta Ajdar Išmuhametov.

- Naše iskustvo pokazuje da se sojevi virusa korona koje otkrivamo značajno ne razlikuju, tj. brzina njihove mutacije nije velika. Čak i ako dobijemo podatke da je on ozbiljno mutirao, tada ćemo pomoću naše tehnologije jednostavno promeniti prvobitni soj. To je jednostavno rešenje - rekao je on.

Što se tiče vakcine na kojoj radi institut „Čumakova“, Išmuhametov je rekao da se njena registracija, umesto krajem decembra, očekuje u februaru.

- Smatrali smo da u trenutku registracije vakcine treba da imamo svoj proizvodni pogon. Našli smo lokaciju. Imamo posebnu proizvodnu radionicu koja će početi sa radom u februaru - objasnio je naučnik. Treća faza testiranja vakcine će početi u martu.

 

 

 

Išmuhametov je saopštio šaljivu verziju naziva njihove vakcine - „ČuVak - Čumakov-vakcina“ (Čuvak - burazer), ali se još razmišlja o njenom zvaničnom nazivu.

On je saopštio da je plan da se na godišnjem nivou proizvodi 10 miliona doza "ČuVaka".

Ruski naučnik se osvrnuo i na predstojeću masovnu vakcinaciju u svetu. Po njegovom mišljenju, ona će vremenom postati „dobrovoljno-prinudna“.

- Mislim da ćemo doći do dobrovoljno-prinudnog vakcinisanja. Jednostavno, jer ljudi umiru. Izbor između demokratije i zdravlja stanovništva u uslovima pandemije treba da bude u korist zdravlja - zaključio je Išmuhametov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading