PRESUDE, NAGRADE, NEMIRI! Ovo su događaji koji su obeležili SAD u 2020. godini!

Autor: Republika

Svet

31.12.2020

06:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo je turbuletno!

RepublikaFoto: wikipedia.org
Foto: Ilustracija

Godina za nama bila je više nego dinamična - ono o čemu se najviše pričalo, a priča se i dalje, ujedno je ono što je što je obeležilo 2020. godinu bez sumnje je pandemija koronavirusa. Pošast koja je zahvatila čitav svet, odnela preko dva miliona života, poremetila svakodnevni život i globalnu ekonomiju zavila u crno, nije poštedela ni najveću svetsku silu, Sjedinjene Američke Države.

Od koronavirusa je u Americi obolelo skoro 17 miliona ljudi, preminulo preko 300.000, a na virus je bio pozitivan i predsednik Donald Tramp.

Ali, nije samo kovid-19 bio taj po kome će SAD pamtiti proteklu godinu. Presude, nagrade, nemiri i još mnogo toga ostavilo je trag na istoriji ove zemlje.

Ovo su samo neki od njih:

1. Oskar za "Parazita"

Film Bong Joon Ho-a , Parazit odneo je najviše Oskara, 9. Februara. Nagradu za najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenario i najbolji međunarodni dugometražni film. Prvi put je film koji nije na engleskom jeziku pobedio u konkurenciji za najbolji film.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Bong Joon Ho

 

2. Presuda Harveiju Veinsteinu

Osramoćeni holivudski kralj bio je osuđen 24. februara zbog silovanja ambiciozne glumice i seksualnog zlostavljanja asistenta TV i filmske produkcije. Presudu su njegove desetine optužilaca i njihovih pristalica proslavili kao prekretnicu za pokret #MeToo.

RepublikaFoto: printskrin youtube sky news. com
Harvi Vajnštajn

 

3. Krah berze 2020.

Pandemija koronavirusa pokrenula je globalnu recesiju dok su ekonomije brojnih zemalja posrtale. Industrijski prosek Dov Jones-a doživeo je najgori jednodnevni pad poena ikad 9. marta.

 

4. Protesti Black Lives Matter

Ubistva Džordža Flojda, Ahmauda Arberija i Breonne Tejlor od strane policajaca ove godine izazvala su talas mirnih - a ponekad i nasilnih - demonstracija i nereda u Americi, zahtevajući kraj policijske brutalnosti i rasne nepravde.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti Black Lives Matter

Novi protesti izbili su u avgustu kada je na 29-godišnjeg Jacoba Blakea Kenosha, u Visconsinu upucao policajac i paralizovao ga od pojasa nadole.

 

5. Hakovanje Twiter naloga poznatih

Grupa koju je navodno vodio tinejdžer sa Floride preuzela je Tvitter naloge istaknutih ličnosti iz sveta politike I biznisa - uključujući Džoa Bajdena, Bila Gejtsa, Elona Muska i Kaniea Vesta - u prevari sa bitkoinima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Gejts

 

6. „Stršljeni ubice“ stigle u SAD

Invazivni insekt, poznat kao azijski džinovski stršljen, prvi put je primećen u državi kada je napao državu Vašington. Mereći do pet centimetara, stršljeni mogu u roku od nekoliko sati izbrisati čitave pčelinje košnice.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Stršljeni ubice

 

7. Smrt Eddie Van Halena

Rok legenda Eddie Van Halen, 65, umro 6. oktobra je nakon višedecenijske borbe sa rakom. Kultnom gitaristi, poznatom po hitovima poput "Jump" i "Hot for Teacher", prvi put je dijagnostikovan rak usta 2000. godine. 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Edi Van Helen

 

8.Tramp obustavio finansiranje SZO

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da SAD obustavljaju finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dok se ne sprovede istraga o njenom rukovanju pandemijom koronavirusa i njenom odnosu sa Kinom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading