PEKING PLANIRA TRAJNU MISIJU NA ZEMLJINOM SATELITU: Kinezi štampaju bazu na Mesecu

Autor:

Svet

18.12.2020

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezapamćeni tehnološki poduhvat.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) najavila je da će analizirati mogućnost izgradnje trajne baze na Mesecu koja bi trebalo da bude izvedena korišćenjem 3D štampača, nakon što je lunarna misija sonde bez ljudske posade "Čange-5" uspešno prikupila uzorke mesečevog tla, što je bio prvi takav poduhvat posle čak 44 godine. Sputnjik prenosi pisanje kineskog lista Global tajms da će CNSA istraživati ideju potencijalne lunarne baze u budućoj misiji "Čange-8". Navodi se da će nova robotizovana ekspedicija testirati mogućnosti 3D štampanja za izgradnju baze. Saut Čajna morning post objavio je da se Peking nada da će kineske astronaute poslati na Mesec do 2030. godine da bi izgradili trajnu istraživačku bazu u blizini južnog pola Zemljinog prirodnog satelita, dodajući da Kina namerava da naredne godine lansira sopstvenu svemirsku stanicu.

Si Đinping: "Čange-5" veliki korak

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping čestitao je timu koji je sa Zemlje upravljao misijom "Čange-5". On je naveo da je ovaj komplikovani svemirski program označio "veliki korak u kineskoj svemirskoj industriji" i da će doprineti "produbljivanju razumevanja porekla Meseca i istorije evolucije Sunčevog sistema".

Vest o lunarnoj bazi je objavljena nakon što je Kina najavila da će pozvati međunarodne naučnike da se pridruže istraživačkim projektima na Mesecu pošto je uspešna misija "Čange-5" izvedena u saradnji s partnerima iz Evropske svemirske agencije, Namibije, Pakistana i Argentine. Svemirska letelica "Čange-5", lansirana 23. novembra, vratila se na Zemlju nakon 23-dnevnog putovanja pošto je prikupila uzorke prašine sa tla Meseca. Misijom su prikupljeni prvi ovakvi uzorci za poslednje 44 godine, a Kina je postala treća zemlja, nakon Amerike i Sovjetskog saveza, koja je došla do uzoraka mesečevog tla. Kina je postala i druga zemlja koja je postavila svoju zastavu na Mesecu više od 50 godina, nakon što su američki astronauti pobili zastavu SAD 1969. godine.

Kina daje uzorke i drugim državama

Drugim državama pristup uzorcima s MesecaCNSA je saopštila je da će drugim državama omogućiti pristup uzorcima tla s Meseca koje je prikupila sonda "Čange-5". Navodi se da će saradnja biti zasnovana na principima pravičnosti i zajedničke koristi, a da su prikupljeni uzorci zajedničko blago čovečanstva. CNSA je potpisala više od 140 sporazuma o saradnji sa više od 40 zemalja i učestvuje u 18 međunarodnih organizacija. Sonda je sletela je u četvrtak rano ujutro na područje kineskog autonomnog regiona Unutrašnja Mongolija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading