PUTIN ZAPUŠIO USTA BRITANCIMA NA VELIKOJ GODIŠNJOJ KONFERENCIJI: Zapad je progutao odvajanje Kosova, a smeta im legalan referendum na Krimu!

Autor:

Svet

18.12.2020

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno 774 novinara se akreditovalo za konferenciju na kojoj je predsednik Rusije pričao o azilu za Trampa, trovanju Navaljnog, NATO paktu...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, odgovarajući na pitanje britanskog novinara na godišnjoj konferenciji, uporedio jednostranu secesiju Kosova i Metohije s Krimom, na kom je održan legalan referendum, rekavši tom prilikom da je Zapad progutao odvajanje Kosova.

Zbog pandemije koronavirusa tradicionalna godišnja konferencija je održana u Međunarodnom trgovinskom centru u Moskvi, a Putin se novinarima obraćao na daljinu, iz podmoskovske rezidencije Novo-Ogarjovo. Ukupno 774 novinara se akreditovalo za konferenciju, dok je 237 domaćih i stranih novinara bilo smešteno u trgovinski centar, a glavni ruski TV kanali su rezervisali tri sata za prenos ovog događaja.

Tokom konferencije Putin se bavio važnim pitanjima, odnosima sa SAD, koronavirusom i krizom koju je isti izazvao u svetu, a osvrnuo se i na situaciju s Krimom, čiji je sporni status uporedio s pitanjem Kosova.

Putin je podsetio da je Krim ušao u sastav Rusije kao rezultat referenduma, za razliku od Kosova.

- Međutim, na Zapadu su "progutali" odvajanje Kosova, dok su stanovnicima Krima uveli sankcije - rekao je Putin.

Na pitanje britanskog novinara da li je Rusija baš uvek nedužna ili ima malo i njene krivice u lošim odnosima sa Zapadom lider Rusije je dao neobičan odgovor.

- Da, mi smo fini, za razliku od vas (Zapada).

RUSI I ZAPAD

Ruski lider se osvrnuo na pretenzije Zapada prema Rusiji u vojnoj sferi i podsetio na dosledno povlačenje SAD iz međunarodnih sporazuma. Podsetio je i da se NATO širi ka ruskim granicama, dok Amerika izlazi iz ključnih vojnih sporazuma.

- Zatim su izašli iz Sporazuma o otvorenom nebu. Šta mi da radimo? Ne želim da vam postavljam ovo pitanje, ali šta da radimo? Ostaviti sve kako jeste? Vi, kao zemlja NATO, ćete leteti iznad nas i sve predavati američkim partnerima, a mi ćemo biti lišeni takve mogućnosti kada je reč o američkoj teritoriji? Pametni ste ljudi, zašto mislite da smo mi budale? Zašto mislite da mi ne možemo analizirati takve elementarne stvari? - pitao je Putin britanskog novinara na konferenciji, dodavši da će se svetska bezbednost naći pod znakom pitanja.

NAVALJNOG PODRŽAVAJU STRANE SLUŽBE

Putin je izjavio da Aleksej Navaljni, ruski bloger, ima podršku stranih obaveštajnih službi, ali da to ne treba da bude razlog njegovog trovanja.

- Taj pacijent berlinske klinike ima podršku američkih obaveštajnih službi u ovom slučaju. Ako je tako, onda je to zanimljivo, onda bi obaveštajne službe trebalo da motre na njega. Ali to uopšte ne znači da ga treba otrovati, kome on treba. Da su zaista hteli, verovatno bi to doveli do kraja. Njegova supruga mi se obratila i iste sekunde sam naložio da ga puste na lečenje u Nemačku - rekao je lider Rusije.

Putina su novinari pitali i o istraživanju Insajdera, Belingkata i SNN, u kome su imenovani pripadnici FSB Rusije koji su umešani u trovanje Navaljnog, što je Putin ocenio kao "legalizaciju materijala američkih obaveštajnih službi, čiji je cilj napad na prvo lice Rusije".

BEZ AZILA ZA TRAMPA

Na pitanje novinara da li će primiti sada već bivšeg šefa SAD Donalda Trampa ukoliko bude zatražio politički azil, Putin je bio i više nego jasan:

- Trampu ne treba posao, skoro 50 odsto stanovništva glasalo je za njega ako se računa broj glasova, a ne elektora. On ima dosta veliku bazu podrške u SAD i koliko shvatam, on ne namerava da napušta politički život svoje zemlje.

PROVOKACIJA S HAKERIMA

Ruski predsednik je dobio i pitanje, koje je ocenio kao otvorenu provokaciju, koje se odnosilo na razlog zbog kog ruski hakeri nisu pomogli da se izabere Tramp (aludirajući na novinske napise u vreme kada je Tramp pre četiri godine biran i kada se ukazivalo na to da je Rusija učestvovala u nameštanju izbora).

- Smatram da je to pitanje provokacija. Ruski hakeri nisu pomagali da se izabere Tramp i nisu se mešali u unutrašnja pitanja te velike države. Sve su to nagađanja i sve je to povod da se kvare odnosi između Rusije i SAD - bio je jasan Putin.

Objasnio je da su nagađanja o mešanju Rusa u američke predsedničke izbore samo povod da se ne prizna legitimnost još uvek aktuelnog predsednika SAD iz unutarpolitičkih razloga:

- U tom smislu rusko-američki odnosi postali su talac unutrašnje politike samih SAD. Prema mom mišljenju, to je za njih loše, ali to je njihov izbor i nek rade šta hoće. Mi polazimo od toga da će izabrani predsednik SAD razumeti šta se dešava, on je iskusan čovek i u spoljnoj i unutrašnjoj politici i da će sve probleme ili bar deo rešavati nova administracija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading