NEIZVESNA SUDBINA FAJZEROVE VAKCINE: Evo gde je zapelo!

Autor: Rojters, Republika

Svet

17.12.2020

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavili se problemi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U prvim danima imunizacije Fajzerovom vakcinom protiv korona virusa zabeležene su neočekivane poteškoće, među kojima je i skladištenje doza na preterano niskim temperaturama, dok je kompanija prijavila moguće izazove u proizvodnji, preneo je Rojters.

- Najmanje dve serije vakcine isporučene u Kaliforniju moraju da se zamene, zbog toga što je temperatura u kojoj su skladištene pala ispod minus 80 stepeni Celzijusa - rekao je na konferenciji za novinare američki general Gustav Perna, koji je zadužen za vakcine.

Zvaničnici trenutno istražuju da li čuvanje vakcina na izuzetno niskim temperaturama, nižim od propisanih minus 70 stepeni Celzijusa, predstavlja rizik po njenu bezbednost i efikasnost.

Kompanija Fajzer je takođe prijavila određene probleme u vezi sa proizvodnjom vakcine, rekao je američki ministar zdravstva Aleks Azar, ali nije precizirao o kojim problemima je tačno reč.

On je istakao da će vlasti pružiti punu podršku kompaniji kako bi obezbedili proizvodnju vakcina za Amerikance.

 

 

 

Fajzer nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Izvršni direktor kompanije Albert Bourla ranije u toku ove nedelje za CNBC rekao da je Fajzer od američke vlade zatražio da se pozove na Zakon o odbrambenoj proizvodnji, kako bi ublažila neka "kritična ograničenja u snabdevanju", posebno kada je reč o nekim komponentama. On nije naveo više detalja o tome.

Izvršni direktor kompanije Biontek Ugur Šahin je prošle nedelje rekao da je početni cilj proizvodnje za 2020. godinu od 100 miliona doza bio prepolovljen, zbog problema u vezi sa nabavkom određenih sirovina. On je dodao da je problem u međuvremenu rešen i da se nastavlja proizvodnja velikih količina vakcina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading