TRAMP ĆE POBITI SVE ZLOČINCE: Amerika izvela više POGUBLJENJA nego sve ostale zemlje sveta ZAJEDNO!

Autor:

Svet

16.12.2020

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija odlazećeg predsednika SAD zakazala još četiri izvršenja smrtne kazne, pa će ona na kraju doći do brojke od 13 egzekucija, neviđene više od veka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ove godine prvi put u istoriji u SAD je izvršeno više smrtnih kazni nego u svim državama sveta zajedno, navodi se u juče objavljenom godišnjem izveštaju Centra za informisanje o smrtnim kaznama iz Vašingtona.

Navodi se da je nakon pauze u pogubljenjima, koja je trajala 17 godina, američki predsednik Donald Tramp naredio izvršenje smrtnih kazni u punom obimu, pa je u SAD izvršeno rekordnih deset smrtnih kazni tokom 2020. godine.

- Ovo nije viđeno nikada pre. Nismo se nadali da će se ovako nešto dogoditi i verovatno će proći još mnogo vremena pre nego što se ovako nešto ponovo desi ukoliko se ikada ponovi - izjavio je Robert Danham iz vašingtonske organizacije.

BBC navodi da je osuđenik na smrtnu kaznu Brendon Bernard (40) pogubljen u saveznoj državi Indijana nakon što je Vrhovni sud SAD odbacio molbu za pomilovanje podnetu u poslednjem trenutku. Bernard je osuđen za ubistvo bračnog para počinjeno 1999. godine dok je još bio tinejdžer i najmlađi je ubica kojeg je federalna vlada pogubila za skoro 70 godina. Navodi se da je, dok se privode kraju Trampovi dani u Beloj kući, ova smrt prva u mogućem nizu federalnih pogubljenja koje užurbano sprovodi njegova administracija. Zakazana su još četiri izvršenja pre inauguracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara, što je kršenje 130 godina starog presedana da se pogubljenja odlože tokom predsedničke tranzicije. A ako sva ona budu izvršena, Tramp će postati najproduktivniji predsednik što se tiče smrtne kazne posle više od jednog veka, tokom čijeg mandata je pogubljeno 13 osuđenika od jula ove godine.

Među pogubljenima koje je Trampova administracija zakazala u januaru jeste i ona koja čeka Lizu Montgomeri, osuđenu za to što je 2004. godine kanapom zadavila 23-godišnju trudnicu Bobi Džo Stinet, a potom je rasporila kuhinjskim nožem i izvadila nerođenu bebu. Izvršenje smrtne kazne nad Montgomerijevom zakazano je za 12. januar i ona će, ukoliko kazna bude izvršena, biti prva žena za poslednjih šest decenija koja je pogubljena u SAD.

Sprema pomilovanje Asanža i Snoudena?

Trampove pristalice na Tviteru su ove nedelje objavile tvrdnju da će šef Bele kuće pomilovati osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, kojeg SAD tereti za špijunažu i zaveru protiv države zbog otkrivanja poverljivih podataka na njegovom sajtu, za šta mu preti smrtna kazna. Trampu su se s molbom da pomiluje Asanža nedavno obratile nekadašnja zvezda TV serije "Čuvari plaže" Pamela Anderson, kao i nevenčana supruga osnivača "Vikiliksa", koja s njim ima dva sina. Pored Asanža, spekuliše se da bi Tramp mogao da pomiluje i odbeglog saradnika CIA Edvarda Snoudena, koji bi u Rusiji uskoro trebalo da dobije državljanstvo te zemlje. Oba pomilovanja bila bi udarac za bezbednosne službe SAD uoči inauguracije Bajdena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading