Trampova osveta: Teksas proglašava otcepljenje?!

Autor:

Svet

14.12.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kajl Biderman, republikanski član Predstavničkog doma Teksasa i pristalica aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa, ne želi da njegova savezna država ostane u sastavu SAD nakon sve izvesnijeg ulaska u Belu kuću demokrate Džoa Bajdena i zbog toga će predložiti raspisivanje referenduma o otcepljenju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

U obrazloženju zašto želi da pokrene Tegzit Biderman je naveo da je "federalna vlada van kontrole i ne predstavlja vrednosti kojih se drži Teksas".

- Iz tog razloga planiram da predložim zakon ovom zasedanju (Predstavničkog doma Teksasa) koji će omogućiti referendum da bi Teksašani glasali da država Teksas obnovi svoj status nezavisne nacije - naveo je Biderman, koji je iz gradića Frederiksburga blizu San Antonija.

Elektori se izjašnjavali o izboru predsednika

Elektorski koledž, koji se sastoji od ukupno 538 predstavnika 50 američkih država, sastao se juče da bi formalno potvrdio rezultate predsedničkih izbora i pobedu Bajdena. Posle izjašnjavanja elektora rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki kongres, koji će i zvanično potvrditi pobednika izbora, a ceremonija predsedničke inauguracije održaće se 20. januara

Foks njuz objašnjava da Predstavnički dom Teksasa neće održati zasedanje pre januara, ali Biderman već navodi da će se njegov zakon oslanjati na postojeće članove teksaskog ustava koji kažu da je "sva politička moć u ljudima i sve slobodne vlade zasnovane su na njihovoj punomoći i osnovane su zarad njihove dobrobiti". Američka televizija navodi da razne grupe poput Nacionalističkog pokreta Teksasa odavno podržavaju napore za odvajanje od SAD, a lokalnim zakonodavnim vlastima u prošlosti su podnošene stotine zahteva za otcepljenje.

Tramp: Nisam prvi po rasporedu za vakcinu

U SAD juče otpočela distribucija vakcina protiv koronavirusa, a Tramp je zatražio da visoki zvaničnici Bele kuće ne budu među prvim prioritetima za vakcinaciju. U javnosti su se pojavile informacije da će među prvima vakcinu primiti i osoblje Bele kuće, ali je Tramp to na Tviteru negirao i napisao da će oni primiti vakcinu "kasnije, osim ako to nije neophodno".

- Tražio sam da se napravi ta izmena. Ja nisam po rasporedu da primim vakcinu sada, ali se radujem tome u odgovarajućem trenutku. Hvala - naveo je Tramp.

Teksas, koji je osnovan kao država 1845, već se jednom odvojio od vlasti u Vašingtonu i pristupio Konfederalnim državama Amerike 1861, što je dovelo do građanskog rata, a nakon njega Teksas je 1870. ponovo postao deo SAD. Ipak, nakon poslednjih predsedničkih izbora, za koje Tramp tvrdi da ih je Bajden prevarom dobio, i odluke američkog vrhovnog suda da odbaci tužbu koju je Teksas zajedno sa još 18 država i Trampom podneo za poništavanje glasanja u četiri ključne savezne države, situacija bi mogla da se promeni.

 

.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading