ORBAN KUPUJE "GVOZDENU KUPOLU": Stiže Izraelski PVO sistem

Autor:

Svet

15.12.2020

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oružane snage Mađarske kupiće radarsku opremu izraelskog protivvazdušnog sistema (PVO) "Gvozdena kupola", koji pruža zaštitu od raketa kratkog dometa i artiljerijskih granata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban

Mađarska državna agencija MTI prenosi pisanje izraelskog dnevnika Jediot ahronot da će novi sistem PVO napraviti i isporučiti "Elta sistems", podružnica državne kompanije "Izrael erospejs industriz". Komandant mađarske vojske Ferenc Korom potpisao je sporazum o kupovini izraelskog PVO sistema u petak. Navodi se da bi nova radarska oprema trebalo da bude isporučena 2022. godine.

Nije navedeno koliko će vlada mađarskog premijera Viktora Orbana izdvojiti za ovu vojnu opremu, ali je poznato da je krajem prošle godine Izrael sa Češkom potpisao sličan ugovor o prodaji naprednih radarskih sistema vredan 125 miliona dolara. Početkom 2019. američki magazin Forin polisi pisao je da se i Pentagon obratio Kongresu SAD sa zahtevom da se izdvoje finansijska sredstva za kupovinu nekoliko PVO sistema "Gvozdena kupola" od Izraela.

Izrael ovim sistemom presreće palestinske rakete

Izraelska vojska je prošlog leta PVO sistemom "Gvozdena kupola" presrela raketu koja je bila lansirana iz Pojasa Gaze na palestinskim teritorijama. Sputnjik je tada preneo da je "nakon informacija da se oglasila sirena za vazdušnu uzbunu na području grada Sderot identifikovano lansiranje rakete iz Pojasa Gaze prema izraelskoj teritoriji koju je presreo PVO sistem "Gvozdena kupola". Ubrzo nakon toga izraelski avioni su izveli napad na dva objekta palestinske ekstremističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze.

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Foto: Ilustracija

U tu svrhu američko ministarstvo odbrane od zakonodavaca je zatražilo da odobre 370 miliona dolara. Ta vest je usledila nakon što je predsednik SAD Donald Tramp objavio potrebu povećanja potencijala američkih sistema PVO. U julu 2016. godine, SAD i Izrael sproveli su zajednička testiranja šest sistema PVO. U avgustu iste godine bilo je informacija da je Pentagon naručio izgradnju pandana izraelskom sistemu PVO "Gvozdena kupola" za američke oružane snage.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading