Bajden hoće da DOVRŠI POSAO NA BALKANU: Meša prste u ono što je SRBIMA izuzetno važno!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

14.12.2020

18:00

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je Dejtonski sporazum doneo mir u Bosni i Hercegovini, reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali i da četvrt veka kasnije nije u celosti završen posao, kako je naveo, po pitanju pravde, pomirenja, kao i kreiranja funkcionalne multietničke BiH.

Media Centar/AP
Džo Bajden

Kako je Bajden istakao, a preneto na sajtu novoizabranog predsednika "buildbackbetter.gov" "videli smo kako nacionalizam pobeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne sprovođenje reformi u korist većine" i poručio da je da je "godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane".

- Kao predsednik očekujem saradnju sa međunarodnom zajedničkom i građanima BiH kako bismo konačno postigli obečanje iz Dejtonskoa sporazuma, kao što je prosperitetna, ali i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope - celovita, slobodna i mirna.

Dodao je da se pridružuje međunarodnoj zajednici i građanima BiH u obeležavanju 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, prema njegovim rečima, doneo kraj kod jednog od najgorih sukoba na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata.

- Na ovaj dan obeležavamo napore mirotvoraca, iako istovremeno žalimo za izgubljene 100.000 života i preko milion raseljenih - naveo je Bajden.

 

Komentari (1)

Loading
Crnogorac

14.12.2020 22:30

Gosn Bajden nesto si mi zut u licu ,a INAGURACIJA KASNI!