POLICAJAC GA UPUCAO ZBOG KRŠENJA POLICIJSKOG ČASA: Nastavljeni protesti povodom ubistva čoveka koji je ignorisao zabranu kretanja!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.12.2020

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski demonstranti nastavili su danas svoje svakodnevne proteste zbog smrti Klodijana Raše, koga je ubio policajac jer je prekršio policijski čas.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Demonstracije u Tirani

Skup je počeo mirno od Skenderbegovog trga u Tirani, do sedišta vlade premijera Edija Rame, a demonstranti su skandirali: "Nema pravde, nema smirenosti!" i "Pravda za Klodijana!", prenosi AP.

Demonstranti su tražili ostavku šefa policije i puštanje onih koji su uhapšeni u višednevnim sukobima sa policijom. Kasnije su neki bacali kamenje na policijsku stanicu u Tirani, gde je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima. U drugim gradovima održani su manji protesti.

Demonstranti su prkosili zabrani javnih okupljanja i sukobili su se sa policijom poslednjih dana nakon što je Klodijan Raša (25) ubijen u Tirani usred policijskog časa rano u utorak. Policija navodi da je ignorisao pozive policajaca da se zaustavi i pobegao. Policajac koji je pucao na njega i ubio ga, uhapšen je i vodi se istraga zbog `ubistva koja prelaze nužnu samoodbranu.

Premijer Rama se izvinio zbog, kako je rekao, "neobjašnjive i potpuno nerazumne" pucnjave na Rašu i njegov ministar unutrašnjih poslova je u četvrtake podneo ostavku.

Mnogo ljudi je uhapšeno za pet dana protesta, a skoro 300 je optuženo za održavanje ilegalnog protesta tokom pandemije, kao i za podmetanje požara i kršenje javnog reda. Vlasti kažu da je u sukobima povređeno 26 policajaca i najmanje četiri demonstranta.

Rama je optužio opozicione političare, kao i predsednika Ijira Metu, za podsticanje nasilnih protesta. Opoziciona stranka desnog centra Demokratska stranka krivi Ramu za Rašinu smrt i obećava da će srušiti premijera na parlamentarnim izborima u aprilu.

SAD i Evropska unija pozvale su albanske političke stranke na uzdržanost usred protesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading