TRAMP ZAPRETIO KONGRESU: Staviću veto na budžet!

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

13.12.2020

18:27

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će staviti veto na nacrt budžeta za odbranu, uprkos tome što nacrt ima značajnu podršku u američkom Kongresu.

Tanjug/AP
Donald Tramp

- Kina ima najviše koristi od našeg zakona o odbrambenom budžetu. Staviću veto! - napisao je Tramp na svom Tviteru.

​Tramp nije zadovoljan nekim konkretnim odredbama u budžetu, između ostalog – namerom Kongresa da promeni nazive vojnih baza nazvanih po vojskovođama robovlasničkog Juga iz vremena američkog građanskog rata. Kako navode pristalice inicijative, ona će pomoći u borbi protiv rasizma, a protivnici je nazivaju nepotrebnim svođenjem računa sa istorijom zemlje.

Američki lider takođe je zahtevao da se u zakonu navedu mere kojima se uvodi odgovornost društvenih mreža i medija za sadržaj. Ovo je povezano sa ličnim nalozima Trampa i predstavnika medija: Tviter, Fejsbuk i druge platforme često označavaju izjave predsednika kao dezinformacije ili kontroverzni sadržaj, šef države ih optužuje za cenzuru i pokušaje da utiču na politiku. Ako društvene mreže i mediji budu pravno odgovorni za sadržaj, to će narušiti tradiciju uspostavljenu u Sjedinjenim Američkim Državama i, defakto bi moglo da im izuzetno oteža rad. Kongres ne podržava Trampa u njegovoj težnji da nametne takvu odgovornost.

Nacrt budžeta od 740 milijardi dolara dobio je odobrenje većine senatora i više od dve trećine članova Predstavničkog doma. Uz ovakav nivo podrške, dokument će prevazići zabranu predsednika.

Nacrt, između ostalog, predviđa proširenje ograničenja prema ruskim gasovodima "Severni tok 2" i "Turski tok", dalje isporuke oružja Ukrajini, zabranu saradnje američke i ruske vojske, antiturske sankcije zbog isporuka ruskih PVO sistema S-400 i druge mere usmerene protiv Moskve.

Komentari (0)

Loading