TRAMP ZAPRETIO KONGRESU: Staviću veto na budžet!

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

13.12.2020

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će staviti veto na nacrt budžeta za odbranu, uprkos tome što nacrt ima značajnu podršku u američkom Kongresu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Kina ima najviše koristi od našeg zakona o odbrambenom budžetu. Staviću veto! - napisao je Tramp na svom Tviteru.

​Tramp nije zadovoljan nekim konkretnim odredbama u budžetu, između ostalog – namerom Kongresa da promeni nazive vojnih baza nazvanih po vojskovođama robovlasničkog Juga iz vremena američkog građanskog rata. Kako navode pristalice inicijative, ona će pomoći u borbi protiv rasizma, a protivnici je nazivaju nepotrebnim svođenjem računa sa istorijom zemlje.

Američki lider takođe je zahtevao da se u zakonu navedu mere kojima se uvodi odgovornost društvenih mreža i medija za sadržaj. Ovo je povezano sa ličnim nalozima Trampa i predstavnika medija: Tviter, Fejsbuk i druge platforme često označavaju izjave predsednika kao dezinformacije ili kontroverzni sadržaj, šef države ih optužuje za cenzuru i pokušaje da utiču na politiku. Ako društvene mreže i mediji budu pravno odgovorni za sadržaj, to će narušiti tradiciju uspostavljenu u Sjedinjenim Američkim Državama i, defakto bi moglo da im izuzetno oteža rad. Kongres ne podržava Trampa u njegovoj težnji da nametne takvu odgovornost.

Nacrt budžeta od 740 milijardi dolara dobio je odobrenje većine senatora i više od dve trećine članova Predstavničkog doma. Uz ovakav nivo podrške, dokument će prevazići zabranu predsednika.

Nacrt, između ostalog, predviđa proširenje ograničenja prema ruskim gasovodima "Severni tok 2" i "Turski tok", dalje isporuke oružja Ukrajini, zabranu saradnje američke i ruske vojske, antiturske sankcije zbog isporuka ruskih PVO sistema S-400 i druge mere usmerene protiv Moskve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading