"NJIHOVI VOJNICI SU VRLO VEŠTI": Američki general priznao da je Rusija i dalje OGROMNA sila!

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

13.12.2020

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija zadržava status velike sile zbog visokog profesionalizma svojih oružanih snaga i njihove sposobnosti da rešava postavljene zadatke, ocenio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga SAD general Mark Mili u intervjuu za "Volstrit džurnal".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Ruska vojska je veoma dobra, u to nema sumnje - priznao je Mili, istakavši sposobnost Oružanih snaga Rusije da pronađe nekonvencionalne načine rešavanja postavljenih zadataka.

- Oni predstavljaju izazov i pretnju (za SAD). Ne smeju se potceniti - rekao je general pohvalivši nivo i borbenu gotovost vazdušno-kosmičkih i sajber snaga ruske vojske.

- Njihovi vojnici su vrlo vešti i vrlo profesionalni. Nema ih toliko koliko ih je bilo u sovjetsko vreme, ali su vrlo vešti. Zapravo, Rusija jeste velika sila. To je nesumnjivo zbog njihovih kapaciteta - objasnio je general.

Istovremeno, on je "u širokom strateškom smislu" nazvao Rusiju "državom u padu" uprkos postojanju strateških nuklearnih snaga. Mili je ovo pripisao posledicama događaja koji su se u zemlji odigrali devedesetih godina prošlog veka i pada Berlinskog zida, što je negativno uticalo na osećaj nacionalnog ponosa Rusa.

Američke vlasti su u vreme predsednika Donalda Trampa pripremile novu Strategiju nacionalne odbrane, prvu u poslednjih 10 godina. Ona je objavljena 19. januara 2018. Kako je tada objasnio tadašnji američki ministar odbrane Džejms Matis, nova strategija se fokusira na dugoročno strateško rivalstvo sa Rusijom i Kinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading