NE PREDAJE SE: Tramp i 18 država za PONIŠTAVANJE izbora!

Autor:

Svet

12.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Bele kuće zatražio od Vrhovnog suda SAD da mu dozvoli da se pridruži tužbi koju predvodi Teksas u pokušaju promene ishoda glasanja u četiri ključne države.

RepublikaFoto: AP/Julio Cortez
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp je od Vrhovnog suda SAD zatražio dozvolu da se pridruži tužbi države Teksas da bi poništavanjem izbora u četiri ključne države promenio ishod glasanja od 3. novembra, po kojem je pobednik i novi predsednik SAD Džo Bajden.

Ovu parnicu, koju je pokrenuo Teksas, dosad je podržalo još 17 saveznih država. U posebnom podnesku advokati ovih država predvođeni republikanskim državnim tužiocem Misurija Erikom Šmitom takođe su pozvali devet sudija Vrhovnog suda da razmotre poništavanje glasanja. Trampovi dosadašnji pokušaji za osporavanje izbornih rezultata nisu imali uspeha. Vrhovni sud je već odbacio zahtev Republikanske partije za odbacivanje 2,5 miliona glasačkih listića koji su poslati poštom u Pensilvaniji, koja je jedna od ključnih saveznih država u kojima je Bajden odneo pobedu nad Trampom iako je republikanski predsednik tamo trijumfovao na prethodnim izborima 2016. Sudije su odbile da blokiraju proces proglašenja Bajdenove pobede u Pensilvaniji.

Državni tužilac iz Teksasa Ken Pakston izjavio je da je cilj osporavanje rezultata izbora u Pensilvaniji, Džordžiji, Arizoni i Viskonsinu. Tramp je novu sudsku akciju objavio na Tviteru.

- Vau! Najmanje 17 država se pridružilo Teksasu u izuzetnom slučaju usmerenom protiv najveće izborne prevare u istoriji SAD. Hvala vam - tvitovao je Tramp.

Tužbi Teksasa su se pridružili Misuri, Alabama, Arkanzas, Florida, Indijana, Kanzas, Luizijana, Misisipi, Montana, Nebraska, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Karolina, Južna Dakota, Tenesi, Juta i Zapadna Virdžinija. Sve ove države u tužbi zastupaju republikanski zvaničnici, a u svima, osim u tri, guverneri su republikanci. Teksas je takođe zatražio od američkog vrhovnog suda da odloži glasanje elektora, koji potvrđuju izbor predsednika 14. decembra, što je datum koji je zakonom određen za tu svrhu još 1887.

Pritisak na Trampa da kazni Tursku zbog S-400

Tramp već dugo odbija da uvede sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema S-400, ali bi Kongres to mogao da promeni i natera njegovu administraciju da izrekne kazne koje su odavno propisane zakonom, piše časopis Forin polisi. Navodi se da su SAD na sporni potez Ankare već reagovale izbacivanjem Turske iz programa prodaje borbenih aviona F-35.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading