TAJNI PROJEKAT AMERIČKE OBAVEŠTAJNE AGENCIJE: CIA želela da vlada LJUDSKIM MOZGOM

Autor:

Svet

07.12.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) bila je uverena tokom perioda Hladnog rata da su komunističke zemlje sa SSSR na čelu otkrile supstancu ili tehniku za kontrolisanje ljudskog uma, zbog čega je započela tajni program MKULTRA.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
CIA

Na čelu ovog projekta, koji je trebalo da bude upotrebljen kao oružje protiv neprijatelja, bio je hemičar Sidni Gotlib. To je otkriveno nakon što je sa dokumenata CIA skinuta oznaka tajnosti sa eksperimenta iz šezdesetih godina prošlog veka, a sada je televizija CBS objavila istraživački serijal koji je pokazao da su u projekat bili uključeni i vrhunski univerziteti poput Harvarda, Kolumbije i MIT, a pored američke, za njega je znala i kanadska vlada, na čijoj teritoriji su takođe vršeni eksperimenti, kao i u američkim zatvorima u Japanu, Nemačkoj i na Filipinima.

Cilj projekta bio je da kontroliše ljudski um pomoću droga i metoda poput hipnoze. Gotlib je diplomirao hemiju na Univerzitetu Viskonsin, gde mu je mentor bio Ajra Boldvin, direktor tajnog američkog programa razvoja biološkog oružja. Međutim, nuklearno oružje u to vreme već je nadmašilo biološko, pa je novo područje interesovanja postao ljudski um.

Šizofrenična deca uzrasta od šest do 11 godina dobijala LSD svaki dan tokom šest nedelja

 

CIA je tragala za "maštovitim hemičarem" čija ambicija ne bi bila sputana savešću ili pravnim okvirima, pa je Boldvin preporučio Gotliba. Prvi volonteri u istraživanjima bili su CIA agenti i naučnici, uključujući i samog Gotliba, koji je kasnije priznao da je LSD uzeo više od 200 puta. Osim LSD, u eksperimentima su obilno korišćeni meskalin, kokain i marihuana, a nakon početnih eksperimenata sa tom drogom u kojima su učestvovali dobrovoljci Gotlib je proširio ispitivanja na zatvorenike.

U projekat bili uključeni i vrhunski univerziteti, a eksperimenti vršeni u američkim zatvorima u Japanu, Nemačkoj i na Filipinima

 

Prema rečima jednog od zatvorenika koji je učestvovao u eksperimentu, mnogi učesnici su bili izloženi psihološkom mučenju u rasponu od elektrošokova do visokih doza LSD, a u jednom projektu su deca uzrasta od šest do 11 godina kojima je dijagnosticirana šizofrenija dobijala LSD svaki dan tokom šest nedelja.

U bordelima ispitivali izvlačenje tajni seksom

CIA je uvela nadzor i nad brojnim bordelima koji su bili ozvučeni da bi se proučavalo kako kombinacija seksa i droga utiče na spremnost muškaraca da odaju tajne. Gotlib je shvatio da prvo mora da "razbije" postojeći um, pa da u tu novonastalu prazninu "ubaci" novi um koji može kontroliše.

Projekat MKULTRA je ugašen 1973, ali je, uprkos naredbi da se svi dokumenti koji govore o monstruoznom projektu unište, deo dokumenata sačuvan, a istraga koju je pokrenuo američki kongres zasnivala se i na iskazima brojnih svedoka. Gotlib ipak nikada nije osuđen i preminuo je u svom domu u Virdžiniji 1999. u 81. godini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading