ERDOGAN: Turska se neće pokoriti pretnjama u sporu sa Grčkom i Kiprom

Autor: Tanjug

Svet

07.12.2020

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska se neće pokoriti pretnjama u sporu sa Grčkom i Kiprom zbog pomorskih prava u istočnom delu Mediterana, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. On je, takođe, rekao da Turska želi pregovore oko oprečnih tvrdnji o kontinentalnom pojasu i pravu na potencijalne energetske resurse, preneo je Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

"Kada je reč o pitanju istočnog Mediterana, naša zemlja se nikada ne zalaže za tenzije, već za mir, saradnju, pravičnost i sprovođenje pravde. Put do ovoga ide kroz pregovore zasnovane na uzajamnom poštovanju", rekao je Erdogan, ponavljajući poziv za održavanje konferencije na kojoj bi bili uključeni svi akteri u regionu.

Međutim, Turska neće dozvoliti "piratski mentalitet" koje pokazuju druge zemlje kako bi je ograničile na uski obalski pojas.

"Nećemo se pokloniti pretnjama i ucenama ... Nećemo dozvoliti imperijalistički ekspansionizam", istakao je on.

Lideri Evropske unije treba da procene da li postoje osnove za uvođenje sankcija protiv Turske.

Oni će u četvrtak odlučiti da li će ispuniti svoju pretnju o uvođenju sankcija nakon što je Turska poslala svoj istraživački brod u vode na koje Grčka polaže pravo.

Francuska se najviše zalaže za to da na samitu EU koji se održava 10. i 11. decembra budu uvedene sankcije Turskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading