ZAPRŽIO ČORBU: Sarajevski kuvar predvodi DEMONSTRACIJE na Zapadu!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.12.2020

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokret protiv mera zaključavanja u Portugaliji, čije su pristalice organizovale demonstracije i štrajk glađu, predvodi poznati kuvar Ljubomir Stanišić, koji je prebegao iz Sarajeva 1992. godine, a čiji su restoran posetile mnoge slavne ličnosti, poput fudbalera Kristijana Ronalda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ljubomir Stanišić je sa kolegama pokrenuo kampanju za dobijanje pomoći od vlade za ugostitelje još pre nego što su uvedene mere zaključavanja, prenosi portal Index.hr.

U Portugaliji su u martu zatvoreni barovi i noći klubovi, a restorani su ponovo otvoreni u maju. Međutim, 8. novembra stupio je na snagu policijski čas i mere karantina tokom vikenda koje su izazvale nezadovoljstvo vlasnika restorana.

Vlada im je ponudila 20 odsto prosečnih prihoda za period od januara do oktobra kao naknadu za karantin koji je na snazi tokom vikenda, ali su ugostitelji poručili kako to nije ni približno dovoljno.

Portugalski ugostitelji, vlasnici devet restorana, barova i noćnih klubova, među kojima i Stanišić, juče su završili štrajk glađu. Štrajk su otpočeli pre osam dana pred tamošnjim parlamentom u znak protesta protiv mera koje je vlada uvela protiv pandemije, zahtevajući da ih prime premijer i ministar ekonomije.

Štrajku su prethodili i protesti širom zemlje, a na njima je aktivnu ulogu imao i Stanišić.

On je juče na Fejsbuku napisao da je štrajk gotov, ali da se borba nastavlja.

Ugostitelji su pokrenuli i peticiju koju je potpisalo više od 50.000 ljudi, a podržale su i ih mnoge poznate ličnosti.

Stanišić je 1992. godine prebegao iz Sarajeva u Beograd. U Beogradu je završio Hemijsko-prehrambenu tehnološku školu i kurseve za pekara i internacionalnu kuhinju. Međutim, odlučio je da ode, a majci je predložio da prodaju auto. Ona mu je tada dala 200 nemačkih maraka, nakon čega je Stanišić otišao za Mađarsku.

Stanišić je tamo prao sudove u restoranu i da je radio bez prestanka kako bi mogao da preživi. Nakon Mađarske otišao je u Holandiju, pa u Španiji, a u Portugaliju je došao 1997. godine. Tamo je naučio jezik, osnovao porodicu i počeo da se bavi kulinarstvom, piše Index.

Svoj prvi restoran otvorio je 2004. godine. Osvojio je i brojne nagrade, ali je restoran 2009. godine propao zbog ekonomske krize, a on je ostao u dugovima.

- Nisam imao šta da jedem! Ista priča kreće ispočetka, ali već sam na nju bio navikao, tako da se nisam iznenadio mnogo. Kad propadneš, nitko te ne voli, to je tačno. Shvatiš ko su ti prijatelji i da ih imaš vrlo malo. U međuvremenu sam pozvao majku da dođe, da mi pomogne. Tri meseca smo spavali na stolu u restoranu, nismo imali gde drugđe. Kad propadneš tako, nikoga ne zanimaš. Ali, eto, život se okrene, opet postaneš neko i nešto - ispričao je Stanišić.

Popularnost je stekao u televizijskim emisijama, učestvujući u nekoliko emisija na 24Kitćen kanalu, gde je među najgledanijima godinama bila upravo njegova Papa Kilometros, a bio je u specijalima zvezda poput Džejmija Olivera i Entonija Burdena.

Stanišić je do pandemije vodio restoran "100 Maneiras", koji je otvoren februara 2019. godine i koji se nalazi na listi 50 Best Discovery. U njemu se okupljala zajednica iz bivše Jugoslavije, a tamo su jele i poznate ličnosti, poput fudbalera Kristijana Ronalda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading