DIMIĆE SE ŠIROM PLANETE! UN aminovao: MARIHUANA VIŠE NE SPADA U DROGE

Autor: Republika

Svet

03.12.2020

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komisija Ujedinjenih nacija za lekove izglasala je uklanjanje kanabisa ili marihuane sa liste „najopasnijih droga“, što predstavlja istorijsku prekretnicu u dugogodišnjoj borbi za prepoznavanje ove biljke kao važnog leka.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Marihuana (Arhiva)

Komisija je tako formalizovala preporuku Svetske zdravstvene organizacije da se kanabis i smola kanabisa uklone sa liste opojnih droga klase IV, koja sadrži destruktivne i smrtonosne supstance poput heroina.

Supstance iz klase IV zapravo su potkategorija klase I, što znači da one nisu samo „opasni lekovi“, već su navedene kao „posebno štetna i izuzetno ograničena lekovita svojstva“.


- Ovo su dobre vesti za milione ljudi koji koriste kanabis u terapeutske svrhe. Odluka je odraz na rastuće tržište medicinskih proizvoda na bazi kanabisa - navodi se u saopštenju.

Ipak, ova odluka ne znači da UN kanabis ne smatraju problematičnom biljkom.

Glasanje u sredu označava kraj klasifikovanja kanabisa i njegove smole kao opasne droge, ali će i dalje biti podložna određenim ograničenjima klase I.

Potez UN možda neće imati automatske posledice u načinu na koji svetske vlade vode politiku u kontekstu droga, ali bi mogao dati podstrek u jačanju pravne osnove za prepoznavanje kanabisa kao lekovite biljke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading