Uhapšen najmoćniji oligarh u Slovačkoj zbog podmićivanja političara

Autor: Espreso, Republika

Svet

02.12.2020

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovačka policija uhapsila je u utorak jednog od najbogatijih i najuticajnijih ljudi u zemlji. Jaroslav Haščak je rekao novinarima da ne zna za šta ga optužuju, a mediji su okarakterisali hapšenje predsednika i suvlasnika finansijske grupe "Penta" kao do sada najspektakularnije od svih hapšenja koja su usledila nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka februara 2018.

RepublikaFoto: youtube.com/ Aktuality.sk
Jaroslav Hašček

Kako navodi Aktuality.sk, Haščak je optužen za korupciju i pranje novca.

Grupa "Penta" je potvrdila da je Haščak uhapšen, ali ne navode pod kakvim optužbama.

- Policijska akcija u prostorijama naše kompanije i optuživanje suvlasnika grupe "Penta" smatramo neosnovanim i neprimerenim - napisao je portparol koncerna Martin Danko u saopštenju imejlom, prenosi devdiscourse.com.

 

Na snimku postavljenom na aktuality.sk vidi se kako Haščaka odvode naoružani policajci sa fantomkama, a Haščak kaže da ne zna zašto je uhapšen. Rojters nije mogao da potvrdi verodostojnost snimka. Pre hapšenja, Haščak je bio u policiju radi saslušanja u vezi sa slučajem "Gorila", koji se odnosi na navodno nezakonitu trgovinu policijskim dokazima, navodi Danko.

Haščak već više od 20 godina važi za najmoćnijeg među oligarsima koji su sistematski kupovali naklonost političara, prenosi „Špigl“. Informacioni portal „Aktuality.sk“, za koji je Kucijak radio, izvestio je, pozivajući se na policiju, da je Haščak zaključio fiktivni ugovor da bi prikrio kupovinu dokaza.

Snimak saslušanja iz 2005. i 2006. godine pod naslovom "Gorila", dokazuje da je Haščak upravljao privatizacijama tako što je potplaćivao vladu demohrišćanina Mikulaša Džurinde. Kako prenosi „Špigl“, tu spada i prodaja energetskih kompanija nemačkim firmama.

Kada je kopija snimka, čija verodostojnost još nije potvrđena, dospela u javnost, demohrišćani su doživeli poraz na parlamentarnim izborima 2012.

Prema sopstvenim podacima, finansijski koncern „Penta“, čiji je Haščak predsednik, „vodeći je igrač na tržištu nekretnina u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj“. U njegovom vlasništvu su banke i finansijska preduzeća u Češkoj i Slovačkoj, kao i akcije u slovačkim i češkim medijima.

Osim toga, privatni fond za zdravstveno osiguranje, nekoliko privatnih klinika, ambulanti, lanaca apoteka i jedna služba hitne pomoći, dakle najveći deo privatnih zdravstvenih ustanova u Slovačkoj.

 

Suđenje za ubistvo Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove završeno je pre tri meseca kažnjavanjem neposrednih izvršilaca, ali i neočekivanim oslobađanjem organizatora. Iako je proglašen krivim za ilegalno posedovanje oružja, preduzetnik Marjan Kočner oslobođen je u nedostatku dokaza optužbe da je naručio i platio ubistvo novinara i njegove verenice. Iz istih razloga oslobođena je i njegova saučesnica Alena Žužova.

Ubistvo Jana Kucijaka u Velikoj Mači 2018. godine dovelo je do otkrivanja povezanosti čitavog niza slovačkih političara s kriminalnim biznismenima i njihove umešanosti u organizovani kriminal.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading