REKORDAN PAD EMISIJE GASOVA: Korona je izazvala brojne KRIZE, ali je priroda PROCVETALA!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.11.2020

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija Kovid-19 izazvala je zdravstvenu, socijalnu i ekonomsku krizu širom sveta, ali je imala i jedan pozitivan efekat - rekordno smanjenje emisije ugljen dioksida.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako se procenjuje u novom izveštaju istraživačke kompanije "Blumberg Nju Enerdži Fajnens" (BNEF), emisija ugljen dioksida u Sjedinjenim Državama biće manja ove godine za 9,2 odsto nego 2019., odnosno spustiće se na nivo koji je poslednji put zabeležen davne 1983. godine, prenosi Raša tudej.

Mada emisije ugljen-dioksida u SAD opadaju već desetak godina, BNEF procenjuje da će ovogodišnji pad biti najveći ikad zabeležen.

Bez uticaja Kovida-19, kako se dodaje, emisija bi pala za pala za oko jedan procenat. Glavni direktor BNEF-a Natanijel Bulard naveo je u izveštaju da je sektor transporta, koji inače ima najveći udeo u emisiji gasova sa efektom staklene bašte u SAD, pretrpeo najveći međugodišnji udar ikada.

- Emisije iz saobraćajnog sektora će verovatno pasti za više nego dvostruko u odnosu na period finansijske krize 2008-2009. Udeo emisije iz sektora električne energije će takođe verovatno zabeležiti rekordan pad, dok emisije iz industrije neće - ocenjuje Bulard.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok se predviđa da će pad emisija u sektorima transporta i energetike 4,0 posto, odnosno 2,8 procenata respektivno, istovremeno se procenjuje da su ovogodišnji šumski požari povećali udeo u ukupnim američkim emisijama za 2,8 odsto, čime je zbrisan efekat smanjenja iz elektroenergetskog sektora.

Ipak, napominje da je uticaj šumskih požara obično privremen, jer se atmosferski ugljen-dioksid čisti sa ponovnim rastom šuma.

Druga strana medalje je ta da BNEF očekuje nakon ovogodišnjeg rekordnog smanjenja emisija njihov značajan skok posle pandemije.

- Pad emisija koji predviđamo za 2020. godinu vratiće SAD na put da ispuni prvobitno obećanje dato u Parizu da će do 2025. godine smanjiti emisije za 26-28 procenata na nivo iz 2005. Pandemija nehotice dala SAD drugu šansu da ispune svoju obavezu - zaključuje BNEF.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading