SRAMOTA! ZAEV JE BUGARIN! Bugarski zamenik premijera se obrukao za sve pare

Autor:

Svet

30.11.2020

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarski ministar odbrane i zamenik premijera Bugarske Krasimir Karakačanov izjavio je da je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev Bugarin kome "sporo radi pamet", prenosi portal Pluinfo.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Zaev

- Po starom bugarskom običaju, Bugarinu dolazi pamet sledećeg dana, pa je tako i sa kolegom Zaevim - rekao je Karakačanov.

Tako je Karakačanov ocenio intervju Zaeva za bugarsku agenciju BGNES, u kome je Zaev rekao da Bugarska i Severna Makedonija imaju zajedničku istoriju, te da su iz nje proizašli i makedonski narod i bugarski narod.

Karakačanov je takođe kazao da je zajednička istorija o kojoj je govorio Zaev zapravo bugarska istorija do 1944. godine.

S druge strane, Zaev mu je odgovorio da je on Makedonac koji govori makedonski jezik, priznat u celom svetu.

Zaev: Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik

- Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik, priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik, priznat u celom svetu - napisao je Zaev na Fejsbuku.

Zaev je dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

Karakačanovov čas istorije

Karakačanov je rekao da nije reč o zajedničkoj, već o bugarskoj istoriji do 1944. godine:

- U Drugom svetskom ratu Bugarska je, kao saveznica nacističke Nemačke, okupirala Makedoniju i jugoistočnu Srbiju da bi u jesen 1944. posle kapitulacije pred sovjetskim snagama pristupila antifašističkoj koaliciji.

Inače, Karakačanov pripada struji u Bugarskoj koja smatra da su posle Drugog svetskog rata u Makedoniji u vreme bivše socijalističke Jugoslavije, u kojoj je bila jedna od šest republika, veštački stvoreni i makedonska nacija i makedonski jezik.

- Ja radim na približavanju stavova oko razlika i znam da je to moguće samo putem razmene ideja i mišljenja, a ne putem uvrede i nedolične poruke - napisao je makedonski premijer.

On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

- Dosta je bilo mržnje - zaključio je Zaev na Fejsbuku.

Opozicija: Za ovu bitku su potrebni ljudi!

Opozicija u Severnoj Makedoniji nastavila je u Skoplju proteste, zahtevajući ostavku premijera Zorana Zaeva pod motom "Zaev ostavka - sloboda narodu". Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pozvao je građane na masovne proteste jer kaže da postoje informacije da Zaev ovih dana "prodaje" Severnu Makedoniju.

- Za ovu bitku su potrebni ljudi. Mladi i stari, muško i žensko, trebalo bi da se usude i suprotstave se sada. Posle će biti prekasno - rekao je Mickoski, prenose makedonski mediji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading