ISTRAŽIVANJE UKAZUJE: Većina preminulih od korone imala više bolesti i slične simptome

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.11.2020

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski Visoki institut za zdravstvo objavio je najčesće tipične simptome koje su imali zaraženi od kovida-19, a koji su podlegli bolesti.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Na osnovu istraživanja sprovedenog na 50 hiljada žrtava koronaviruša u Italiji ustanovljeno je da je najveći deo preminuilih pre hospitalizacije imao temperaturu, 71 odsto, probleme sa disanjem, čak 73 procenta preminulih, 34 odsto kašalj, kolitis/proliv 8 odsto bolesnika, a samo 8 odsto preminulih nije imalo nikakve simptome, piše list “Fanpejdž”, koji objavljuje rezultate istraživanja.

Za razliku od obične prehlade, zaraženi kovidom-19 imaju povišenu temperaturu pre nego što počnu da kašlju, a razvoj bolesti je u početku blaži nego kod sezonskog gripa.

Među 50 hiljada žrtava koronavirusa pacijenti su u proseku pre zaraze patili od najmanje tri druge bolesti - najčešće povišenog pritiska, dijabetesa, srčanih oboljenja, i demencije. Od troje preminulih dvoje su bili muškarci, a prosečna starost žrtava koronavirusa u Italiji je 80 godina.

Prema rezultatima istraživanja, glavni uzrok smrti kovid-19 bolesnika su krvni ugrušci, preterani odgovor imunološkog sistema i takozvana "citokinska oluja", koja zauzvrat može pokrenuti akutni respiratorni distres sindrom ili ARDS.

Italijanski Visoki institut za zdravstvo je najvažnija naučna institucija u oblasti medicine i njeni stručnjaci redovno prate, analiziraju i objavljuju rezultate o epidemiološkoj situaciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading