JEZIVA CIFRA: U poslednjih 10 godina dnevno ubijano ili osakaćeno 25 dece!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.11.2020

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svetu je u poslednjih deset godina 93.236 dece ubijeno ili osakaćeno u sukobima, odnosno svakog dana je ubijeno ili osakaćeno 25 dece, upozorila je organizacija "Save the Children".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od 2005. godine više od 250.000 kršenja prava nad decom potvrđeno je u godišnjim izveštajima Organizacije Ujedinjenih nacija o položaju dece u oružanom sukobu.

Od toga se oko 106.000 ili 42 posto odnosi na ubijanje i sakaćenje dece, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, mnoga deca su bila žrtve vazdušnih napada, granatiranja, nagaznih mina i drugog eksplozivnog oružja koje je korišćeno u naseljenim mestima, gde su porodice razorene, a desetine hiljada dece je ubijeno ili ranjeno, navodi "Save the Children".

Samo 2019. godine više od trećine potvrđenih smrtnih slučajeva dece uzrokovano je eksplozivnim oružjem, a broj je dramatično povećan u Avganistanu, Iraku i Siriji.

"Save the Children" navodi da se broj teških povreda o kojima se raspravlja u ovom izveštaju odnosi na 2019. godinu i prethodi pandemiji COVID-19, ali i da je neophodan kolektivni odgovor na kršenja dečjih prava u sukobima u kontekstu pandemije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading