Zabraniti proveru nevinosti u Francuskoj? Javnost podeljena

Autor: Tanjug, Republika

Svet

25.11.2020

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je jedna od 20 zemalja u kojoj se vrše provere da li je žena devica, a povodom predloga da se zabrani takva praksa, javnost je podeljena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Dok neki tu proceduru smatraju varvarskom, drugi upozoravaju na nasilne posledice s kojima bi mogle da se suoče žene koje ne mogu da obezbede dokaz da su device.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, provera nevinosti žene sprovodi se u najmanje 20 zemalja u svetu, a ponekad se ona vrši prinudno, pošto porodice, partneri ili potencijalni poslodavci koriste žene za procenu časti ili socijalne vrednosti.

U Evropi se, prema navodima SZO, testovi vrše u Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španiji, prenosi Rojters.

U Francuskoj provera nevinosti najčešća praksa među muslimanima, kao i među pojedinim romskim porodicama koje traže dokaz da je devojka devica pre stupanja u brak.

Ujedinjene nacije upozorile su da su takvi testovi bolni, neprecizni i da predstavljaju kršenje ljudskih prava, ocenivši da za njih nema mesta u modernom društvu.

Ali, nisu svi saglasni s time, a neki sturčnjaci upozoravaju na neželjene posledice predložene zabrane provere nevinosti u Francuskoj, koja je deo šireg predloga zakona o islamskom separatizmu, koji će se pred parlamentom naći sledećeg meseca.

Kako objašnjavaju lekari, žene bi mogle da plaćaju prekomerne naknade za ilegalne testove ili rizikuju da se suoče s nasilnim ponašanjem članova porodice, bilo da je reč o partnerima ili budućoj rodbini s strane supruga, ako nemaju dokaz o svojoj nevinosti.

"Kažnjavanjem lekara zatvoriće se jedina vrata za pacijente, gde bi oni mogli da nađu pomoć i dobiju savet. To nesumnjivo promoviše crno tržište za dobijanje potvrde, što će sumnjive apoteke skupo naplatiti", kaže ginekolog iz Pariza i glavni lekar u prihvatilištu za žrtve nasilja "Mezon de Fam" Gada Hatem Gancer.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading