VAŠINGTON NASTAVLJA DA PROVOCIRA KINU: Direktorka CIA tajno na Tajvanu?

Autor:

Svet

22.11.2020

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki zvaničnik doputovao je juče na Tajvan, potvrdilo je lokalno ministarstvo spoljnih poslova, ne želeći da kaže o kome je reč, ali negirajući pritom da je u Tajpeju direktorka CIA Đina Haspel, kako su prethodno objavili mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đina Haspel

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, žestoko je reagovala na letošnju posetu američkog ministra zdravlja Aleksa Azara i septembarsku posetu pomoćnika američkog državnog sekretara Kita Krača i oba puta upućivala svoje borbene avione u patrole nadomak tajvanskih obala.

Administracija aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa pojačala je podršku Tajvanu, uključujući i prodaju savremenog naoružanja. Bela kuća je proletos obavestila Kongres o mogućoj prodaji naprednih torpeda Tajvanu vrednih oko 180 miliona dolara, a početkom ovog meseca Peking je upozorio Vašington da šalje pogrešne i opasne signale planiranom prodajom vojnih dronova ostrvu koje Kina smatra svojim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading