PAPI NAMESTILI POLUGOLU BRAZILKU: Sveta stolica od Instagrama traži objašnjenje nakon KONTROVERZNOG "lajka"!

Autor:

Svet

21.11.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanični Vatikan zatražio je od Instagrama da pokrene istragu o tome kako je sa zvaničnog profila papa Franje lajkovana fotografija oskudno obučene Brazilke, a skandal se pojavio nakon više udaraca koje je aktuelni poglavar Rimokatoličke crkve zadao pedofilima u vrhu klera i finansijskim moćnicima koje je štitio papa Benedikt XVI.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/printskrin
Papa Franja

Nemački teolog je 2013. postao prvi papa za poslednjih 600 godina koji je podneo ostavku i postao "počasni papa", ali je, i pored toga, nastavio da nosi papsku odoru, kao i Franja.

Odmah se spekulisalo da će prisustvo dvojice živih papa u Vatikanu sigurno izazvati sukobe, pogotovo zato što je papa Franja bio potpuno suprotnost konzervativnom prethodniku.

DVOJICA U VATIKANU

Ipak, mir je vladao sve dok se Benedikt XVI nije javno mešao u poslove Svete stolice. Pre oko godinu dana papa Franja je oterao glavnog finansijskog regulatora Vatikana Renea Brulara zbog skandala u vezi s kupovinom luksuzne nekretnine u Londonu. Švajcarski advokat bio je šef Uprave za finansijske informacije (AIF), koju je osnovao upravo Benedikt XVI. Početkom ove godine, kada je papa Franja razmatrao da se oženjenim muškarcima dozvoli da se zarede i postanu sveštenici u Amazoniji zbog manjka sveštenstva u toj oblasti, a njegov prethodnik je s još jednim autorom objavio knjigu o "neophodnosti" celibata, da bi potom usledili mnogo ozbiljniji sukobi konzervativne i liberalne struje Vatikana.

Papa Franja je ozbiljno udario na pedofile i njihove zaštitnike u vrhu klera, a u okviru te borbe početkom ovog meseca pojavile su se optužbe na račun penzionisanog poljskog kardinala Stanislava Dživiša, koji je 40 godina bio sekretar nekadašnjeg pape Jovana Pavla II. Dživiš, kojeg je posle smrti tog pape 2005. Benedikt XVI prvoimenovao za nadbiskupa, a zatim i za kardinala, osumnjičen je da je primao novac da bi prikrio pedofiliju u Vatikanu.

Liberalni papa Franja

- poveo bitku protiv pedofilije u Rimokatoličkoj crkvi i prikrivanja zločinaca

- razotkrio finansijske malverzacije u poslovima Vatikana

- insistira na skromnosti i protivi se razmetljivosti klera

- olakšao poništavanje brakova kod katolika

- za homoseksualce tvrdi da su božija deca, koja imaju pravo na porodicu

FRANJA NE LAJKUJE

Samo nekoliko dana kasnije, 13. novembra, s Instagram profila pape Franje lajkovana je fotografija polugole Natalije Gariboto, 27-godišnje Brazilke, koja se predstavlja kao bikini-manekenka. Narednog dana lajk je povučen, a za ceo slučaj se saznalo kada je agencija Koj kompani, za koju je Garibotova objavila fotografiju s lajkom na svom Instagram profilu, uz komentar da su dobili zvanični blagoslov pape. Slučaj je prokomentarisala i Garibotova, koja ima 2,4 miliona pratilaca, rekavši da će "makar otići u raj".

Papin zvanični Instagram profil vodi tim sastavljen od nekoliko ljudi, a kako je portparol Svete stolice rekao britanskom listu Gardijan, isključena je mogućnost da je slika lajkovana iz Vatikana i zatraženo je objašnjenje od Instagrama. Papa Franju na Instagramu prati 7,4 miliona osoba, a na Tviteru, gde ga prati 18,8 miliona korisnika te društvene mreže.

Kako se navodi, poglavar Rimokatoličke crkve lično ne piše objave, ali ih odobrava i ne lajkuje ničije objave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading