(VIDEO) TELA MRTVIH NASLAGANA JEDNO NA DRUGO: Jezive scene iz Rusije osvanule na internetu, KORONA LOMI VELIKU ZEMLJU!

Autor: mediji, Republika

Svet

18.11.2020

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na video-snimcima koji se šire društvenim mrežama vidi se da su bolnice u Rusiji prepune i da im je zdravstveni sustav preopterećen.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Zdravstveni sistem Rusije pred kolapsom

- Ovako izgledaju naše noći: zastrašujuće - priča muški glas na jednoj snimci i dodaje kako je još dvoje umrlo na njegovom odeljenju. Ovaj videozapis je CNN-u dao ruski lekarski sindikat koji je povezan s opozicijom. Navodi kako je ove scene sredinom oktobra snimio član bolničkog osoblja u gradu Uljanovsku.

Na drugim snimcima do kojih je došao CNN takođe se vide zastrašujući uslovi u prenatrpanim objektima. Neke mrtvačnice su toliko pune da su tela umrlih naslagana jedno na drugo na podu.

Ovakvi prizori ukazuju na to da je stvarni broj smrtnih slučajeva u toj zemlji navodno daleko veći od onog što sugerišu zvanični podaci.

Ruske vlasti su rekle da je do juče od kovida-19 u toj zemlji umrlo više od 33.000 ljudi, no kritičari osporavaju te brojke.

- Mislim da je stvarna brojka oko 130.000 - rekao je Aleksej Rakša, bivši statističar ruske vlade, koji svoje procene temelji na službenim podacima o višku smrtnih slučajeva, odnosno broju umrlih koji je iznad onoga što se normalno očekuje za neki period.

Rakša procenjuje da je u Rusiji od aprila do novembra bilo oko 160.000, 170.000 viška smrtnih slučajeva. Prema rezultatima statističkih analiza koje su objavile druge zemlje, pripisao je 80 odsto ovih smrti kovidu-19.

 

 

 

 

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Foto: Ilustracija

Naime, ruska statistička agencija Rostat navodi kako je između aprila i septembra 2020. Rusija imala otprilike 117.000 smrtnih slučajeva više u odnosu na prošlu godinu. Prema službenim podacima, u tom je razdoblju od koronavirusa umrla 21.000 ljudi.

Rostat još nije objavio službene podatke za oktobar i novembar, ali sudeći prema službenim izveštajima, koja je objavio nacionalni Centar za koronavirus, pandemija se u tom razdoblju pojačala.

Način na koji Rusija broji umrle od koronavirusa Rakša je kazao kako je napustio Rostat u julu nakon što je javno progovorio o načinu na koji agencija broji smrtne slučajeve od kovida-19. On smatra da se njegovi izračuni i službeni podaci razlikuju zbog načina na koji Rusija klasifikuje žrtve koronavirusa.

Rostat koristi sistem klasifikacije od četiri nivoa: 1. pacijent je bio pozitivan na kovid-19 pre smrti; 2. pretpostavlja se da je kovid-19 glavni uzrok smrti, ali bi to trebalo potvrditi obdukcijom ili daljim istraživanjem; 3. kovid-19 je izazvao smrt kod osoba s drugim podležućim bolestima; 4. potvrđena je zaraza kovidom-19, ali on nije glavni uzrok smrti.

- Samo prvi nivo, kada je pacijent pozitivan na testiranju prije smrti, beleži se kao smrt od kovida-19 - rekao je Rakša za CNN i dodao kako su svi ostali nivoi izostavljeni iz službenih podataka.

CNN je poslao upit o ovim navodima ruskom ministarstvu zdravstva, nadzornom telu Rospotrebnadzor i Rostatu, ali do sada nije dobio odgovor.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Navedena metoda klasifikacije ne odgovara smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja kaže da se u umrle od kovida-19 trebaju ubrajati svi smrtni slučajevi povezani s koronavirusom, osim ako postoji "jasan alternativni uzrok smrti koji se ne može povezati kovidom-19".

Prošlog je meseca ruska vlada priznala kako dolazi do sve većeg opterećenja zdravstvenih ustanova, a zamenica premijera Tatjana Golikova izjavila je da je u pet najugroženijih regija popunjeno više od 95 odsto bolničkih kreveta .

Vozač hitne pomoći u Saratovskoj oblasti, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za CNN kako u njegovoj bolnici odbijaju da prime pacijente s težim simptomima.

- Lekari čak odbijaju da prime starije pacijente koji otežano dišu. Kažu im da ih nije potrebno hospitalizovati, ali pravi je razlog to što na odeljenju nema dovoljno mesta - rekao je.

Na jednom od videozapisa o stanju u Rusiji do kojeg je došao CNN čuje se muški glas u mrtvačnici kako govori: "Jedva smo našli neko mesto. Izgleda kao u horor-filmu."

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading