Cveta crno tržište s lažnim rezultatima testova na koronu

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

16.11.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budući da broj globalnih slučajeva korona virusa raste, mnoge zemlje traže od putnika dokaz o negativnom nalazu testa na Kovid za prelazak granice, a brojni turisti su odlučili da zaobiđu propise kupujući falsifikovane rezultate testova na crnom tržištu, piše Vašington post:

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Paksa falsifikovanja i kupovine lažnih rezutata pojavila se na mnogim destinacijama širom sveta, pri čemu su slučajevi manipulisanja s rezultatima zabeleženi u Brazilu, Francuskoj i Velikoj Britaniji, navodi list.

Prošle nedelje su francuski nadleži organi razbili grupu falsifikatora koja je na pariskom aerodromu Šarl de Gol prodavala lažne potvrde s negativnim testom na koronu .


Prema agenciji AP, grupa je naplaćivala digitalni sertifikat s negativnim rezultatom na Kovid od 180 do 360 dolara (150 do 300 evra).

Policija je optužila ovu sedmočlanu grupu (šest muškaraca i jedna žena) za falsifikovanje i prevaru nakon sprovedene istrage o tome kako je jedan putnik iz Etiopije došao do takve lažne potvrde na aerodromu u septembru.

Ktivotvorene potvrde su čuvane na mobilnim telefonima i imale su logo jedne medicinske laboratorije iz Pariza, izvestio je Bi-Bi-Si.

Policija u Brazilu je nedavno takođe uhapsila četvoricu domaćih putnika sa falsifikovanim neagtivnim rezultatima testa na korona virus, koji su nameravali da privatnim avionom otputuju na ostrvo Fernando de Noronja.

Prema pisanju britanske štampe, ova praksa se pojavila i u Engleskoj:

List Lankšajer Telegraf izvestio je kako je razgovarao sa jednom osobom koja je prijatelju prepravila rezultat testa u negativan, odštampala ga a on je dokument koristio za međunarodna putovanja. Takođe prenosi priču drugog putnika kome je turistički agent ponudio lažnu potvrdu, navodi Vašington post.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading