SRBI POKRALI TRAMPA, PA NESTALI BEZ TRAGA! Naši stručnjaci glavni krivci za Donaldov poraz, isplivali novi detalji

Autor: B. K. - K. I. - B. B.

Svet

16.11.2020

04:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemljotres na društvenim mrežama!

RepublikaFoto: AP/Evan Vucci
Donald Tramp

Vest da su Srbi - tvorci softvera za kanadsku kompaniju "Dominion" učestovali u navodnoj krađi glasova na izborima u SAD, kako to tvrde iz izbornog štaba Donalda Trampa - postala je jedna od centralnih vesti u medijima u regionu.

Cela priča, podsetimo, zatalasala je internet nakon što je Emerald Robinson, novinarka Njuzmaksa, koja izveštava iz Bele kuće, izjavila:

- Šta ako bih vam rekla da je "Dominion" kanadska kompanija koja nabavlja delove iz Kine, a softver iz Srbije? Da su njeni vlasnici privatna kompanija u čijem bordu direktora je Obamin ambasador u EU? I da su davali novac Fondaciji "Klinton". Da li biste mi verovali - napisala je Robinsonova, i to nakon što je Tramp objavio podatke o prevari i da mu je ukradeno najmanje 2,7 miliona glasova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Tragom ove informacije, mnogi mediji u Srbiji i regionu doveli su u vezu trojicu Srba (Bojan Đorđević, Goran Obradović i Ranjo Stamatović) u vezu sa pomenutom kompanijom i optužbama koje su na račun izbornih rezultata izneli Tramp i republikanci.

I mada je nesporno da je kompanija "Dominion Voting Systems" bila jedna od kompanija zadužena za elektronsko glasanje na izborima u SAD i da ta firma ima ogranak u Beogradu, zvanične američke institucije negirale su da je softver te kompanije učestvovao u izbornoj prevari u korist kandidata Džoa Bajdena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tvrdnje o navodnim neregularnostima u okrugu Antrim krenule su nakon što je greška jednog od službenika koji su rukovodili sistemom glasanja dovela do pogrešnog zbira po kojem je demokratski kandidat, Džo Bajden bio u prednosti za 3.000 glasova. 

Greška je ispravljena u roku od dva dana i zvanično je saopšteno da zapravo u tom okrugu vodi Donald Tramp i to za oko 2.500 glasova.

O kompaniji

U predstavljanju ove kompanije, kroz tekst PC Pressa, navodi se da je za zapošljavanje u beogradskom ogranku kompanije, u pojedinim slučajevima poželjno je i poznavanje elektronike, pošto kompanija razvija i hardver uređaja za glasanje.

- Pored standardnih uređaja za glasanje koji su namenjeni većini stanovništva, vrlo često se javlja potreba da se naprave neki specifični uređaji namenjeni kategorijama stanovništva koje ne može da glasa na uobičajeni način. Počevši od stanovništva koje je nepismeno, pa do onih koje različite forme i stepen invaliditeta sprečavaju da glasaju na uobičajeni način - kaže se u tekstu.

 

Korigovan tekst

Gornji tekst nastao je kao posledica korekcija na koje je portalu Republika ukazao portal raskirnkavanje.me.

Delovi koji je pomenuti sajt označio kao lažne, a koji se tiču pomenute kompanije i izbornog procesa u SAD su "ispravljeni" u odnosu na originalni tekst.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading