Američki mediji tvrde: TRAMP ISTI KAO OVAJ SRPSKI DRŽAVNIK

Autor: Tanjug, Republika

Svet

14.11.2020

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njujork tajms je predsednika SAD Donalda Trampa povodom odbijanja da prizna izborne rezultate uporedio sa Slobodanom Miloševićem kao i sa još nekim, kako kažu, "autokratama koji nisu voljni da puste vlast".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Među antidemokratskim taktikama, Tramp je usvojio neke koje su bile karakteristične za Roberta Mugabea iz Zimbabvea, Nikolasa Madura iz Venecuele i Slobodana Miloševića iz Srbije, koji su takođe odbijali da prizaju poraz uz neosnovane optužbe o izbornoj krađi. Ta taktika, takođe, uključuje podrivanje demokratskih institucija i sudova, napadanje slobodnih medija i pravljenje neprijatelja od protivnika - piše u tekstu njujorškog lista.

List ocenjuje da su se isto kao Tramp, autokratski lideri plašili da bi se prihvatanjem poraza izložili optužnicama kada napuste kabinet.


- Gospodin Tramp ne mora da se plaši da će biti optužen za ratne zločine i genocide, kao što je to morao Milošević, ali se svakako suočava sa određenim legalnim problemima - konstatuje se u tekstu.

Navode i da je pre samo mesec dana državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao da je Lukašenkova pobeda na izborima u Belorusiji prevara i da je dodao da se "SAD snažno protive činjenjci da je sam sebe inaugurisao".

Njujork tajms zaključuje da Pompeov šef, predsednik Tramp "sada pozajmljuje Lukašenkovu taktiku, ulazeći u krug agresivnih lidera koji, bez obzira na to šta su glasači odlučili, proglašavaju sebe pobednicima izbora".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading