Na maršu u Varšavi sukob desničara i policije

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

11.11.2020

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pristalice krajnje desnice sukobile su se sa policijom u blizini poljskog Nacionalnog stadiona na kraju današnjeg marša u Varšavi na Dan nezavisnosti, a koji je održan uprkos zabrani javnih skupova zbog pandemije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Portparol policije u Varšavi je rekao da su učesnici bacali kamenje i baklje na pripadnike organa reda i da je povređeno nekoliko policijaca, prenosi Rojters.

Navidi se da je policija blokirala prolaz učesnicima marša u blizini stadiona, nedavno pretvorenog u privremenu kovid bolnicu, kako bi obezbedila put korišćen za transport respiratora.


Vođa udruženja koje je organizovalo marš tvrdi da je za nasilje kriva policija i da su pripadnici organa reda isprovocirali učesnike u blizini Nacionalnog stadiona.

Marš je okupio na hiljade pristalica krajnje desnice. Mnogi učesnici pojavili su se u automobilima i na motorima kako bi održavali socijalnu distancu, dok su pojedini marširali pešice i bacali petarde na policiju.

Pripadnici organa reda su ranije u toku dana nekoliko puta upotrebili biber sprej kako bi suzbili sporadične incidente.

Poljske vlasti obeshrabrile su održavanje marša pozivajući se na zabranu okupljanja više od pet ljudi.

Marš je usledio u vreme kada su hiljade Poljaka svakodnevno održavale nacionalne proteste protiv desničarske vlade koja je podržala pooštravanje ionako strogog zakona o abortusu prošlog meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading