Zarađuju milione KOMADANJEM I PRODAJOM LJUDSKIH TELA

Autor: telegraf.rs

Svet

05.11.2017

05:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privatne firme u Sjedinjenim Američkim Državama zarađuju milione godišnje komadanjem i prodajom ljudskih tela koja su donirana u naučne svrhe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Skupljaju ljudska tela, pa ih prodaju naučnim institucijama

Do šokantnih otkrića došli su novinari agencije Rojters koji su najobičnijom razmenom mejlova i bez ikakvih problema u Tenesiju uspeli da kupe ljudsku kičmu i dve glave.

Radeći na ovoj priči, novinari su došli do firme "Southern Nevada Donor Services" u Las Vegasu koja je nudila ožalošćenim porodicama besplatno kremiranje umrlih u zamenu za doniranje tela na kojima će se kasnije raditi naučna istraživanja.

Međutim, priča ima svoju mračnu pozadinu. U jesen 2015. stanovnici predgrađa su se požalili na sumnjiv smrad i krvave kutije u kontejnerima za smeće. U decembru je neko od zabrinutih građana vlastima prijavio sumnjive aktivnosti koje su primetili u zadnjih nekoliko meseci.

Zdravstveni inspektori pronašli su muškarca obučenog u lekarsku uniformu kako usred dana u svom dvorištu crevom za vodu pokušava odmrznuti zaleđeno ljudsko telo. Komadi tkiva i krv slivali su se niz ulicu.

Istraga je otkrila da kompanija "Southern Nevada Donor Services" skuplja ljudska tela, komada ih, a potom delove prodaje naučnim institucijama i drugim kupcima.

Naime, u SAD nema zakona koji reguliše ovaj biznis.

Prodaja organa kao što su srce, jetra ili bubrezi za transplantaciju u SAD je ilegalna. Međutim nijedan federalni zakon ne reguliše prodaju ljudskih tela u naučne ili obrazovne svrhe. Institucionalnog nadzora nad ovim biznisom gotovo da nema, tako da više manje bilo ko može zarađivati.

- Aktualna situacija može se uporediti s pljačkašima grobova u 19. veku - kaže Angela MekArtur s Medicinskog univerziteta u Minesoti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Krvavi poslovi

Poslovni uspeh zavisi od količine tela koju možete dobiti, zbog čega ovakve firme često ciljaju na siromašne građane koji iscrpljeni skupocjenim bolničkim troškovima u zamenu za besplatno kremiranje doniraju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Osim toga, svake godine hiljade Amerikanaca donira tela umrlih verujući da time pomažu nauci. Međutim, nisu ni svesni, da mnogi od njih pune bankovne račune sumnjivih firmi koje 'operišu' na crnom tržištu.

Cena pojedinog dela tela zavisi od tržišta i uslovima koji vladaju na njemu. Generalno, privatna firma na jednom telu može zaraditi 3.000 do 5.000 dolara, iako negde cene dostižu i do 10.000 dolara. Interni dokumenti sedam kompanija pokazuju kako se kreću cene za pojedine delove: 3.575 dolara za torzo s nogama, 500 dolara za glavu, 350 dolara za stopalo, 300 dolara za kičmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading