ŠOKIRAĆETE SE! ISPLANIRANO SVE DO NAJSITNIJEG DETALJA: Otkriven tajni kod i protokol u slučaju smrti kraljice Elizabete II

Autor: Republika

Svet

08.11.2020

11:47

Koliko god morbidno zvučalo, smrt se mora planirati - posebno ako ste glava najpoznatije kraljevske porodice na svetu. Pre nekoliko godina su u britansku javnost procurili izveštaji o tajnom protokolu, kao i brižno osmišljenoj proceduri u slučaju smrti kraljice Elizabete II (94).

Tanjug/AP
Kraljica Elizabeta II

Do tih podataka su navodno došli kradljivci laptopa bivšeg službenika Bakingemske palate. Naime, iako se kraljica odlično drži za svoje 94 godine te se i dalje redovno pojavljuje u javnosti, vlada već punih 68 godina, te je njena smrt nešto što mora da se isplanira.

Službeni stav oko kraljičine smrti je - ne spominjite reč "kraljica" i "smrt" u istoj rečenici. Britanski će službenici, čim stigne vest o smrti, koristiti tajni kod "London Bridge is down" (Londonski most je pao), tako da dojave svima koji bi trebalo da znaju taj podatak, bez da se uzbunjuje javnost.

Ta će šifra otpočeti ceo niz događaja i procedure o tome kako će vest biti saopštena javnosti. Budući da je kraljica i dalje neverovatno popularna, a dvor je imao priliku da vidi masovnu reakciju na smrt člana porodice nakon pogibije princeze Dajane, očekuje se kako će taj događaj izazvati još veću žalost nego tragedija iz 1997. 

Kraljica nije samo kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, već je ona i kraljica 16 drugih država, pa se očekuje da će milioni ljudi širom sveta danima žaliti.

Objava medija i sahrana

Prvu će vest, naravno, objaviti sama palata, a nakon toga će ona odmah biti prenesena na BBC-u, prekidajući sav prethodni program. Nakon gafa koji je nastao 2002. godine kad je voditelj BBC-a Piter Sisons u crvenoj kravati objavio smrt kraljice Majke, svi su voditelji dobili crne kravate koje drže pri ruci.

 

 

 

Stručnjaci pretpostavljaju kako će se sahrana organizovati oko 12 dana, a kraljica će imati državni pogreb, čije će troškove snositi cela monarhija. Dok je sahranu princeze Dajane gledalo preko 2,5 milijarde ljudi, pretpostavlja se da će kraljičin gledati njih još više.

Na dan sahrane biće zatvorena berza, kao i banke. Između sahrane i novog krunisanja moglo bi da prođe čak i do godinu dana, a u to doba će se redizajnirati brojni državni simboli - od novčanica i kovanica, do poštanskih marki. Takođe, moraće da se promene i reči himne koje danas glase: "Bože, čuvaj kraljicu" u "Bože, čuvaj kralja", piše 24sata.hr.

Tanjug/AP
Princ Čarls

Pitanje nasleđa nije do kraja jasno, odnosno rešeno. Iako je sledeći u redu nasledstva princ Čarls (71), mnogi spekulišu da će njegov sin, znatno popularniji Vilijam (38), naslediti krunu. Time bi se preskočila direktna linija nasleđivanja, a izvori bliski palati otkrivaju kako nema šanse da se to dogodi.

Komentari (0)

Loading