(UŽIVO) NAPETA TRKA TRAMPA I BAJDENA: Ključne države uskoro objavljuju rezultate!

Autor:

Svet

05.11.2020

07:42 >> 15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobrodošli na blog uživo Republike. U SAD se održavaju predsednički izbori na kojima građani biraju između aktuelnog predsednika Donalda Trampa i kandidata demokrata Džoa Bajdena. Sve detalje o izborima u SAD možete pratiti iz minuta u minut.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Bajden

18.39 - Bajden vodi i u Nevadi i Arizoni

 Američki demokratski predsednički kandidat Džo Bajden vodi u državi Pensilvanija, ali i u još dve države koje bi mogle da imaju uticaj na krajnji ishod izbora - Nevadi i Arizoni.

Prema poslednjim rezultatima, na osnovu 91 odsto prebrojanih glasova Bajden u Nevadi vodi sa oko 22.000 glasova prednosti.

Prema projekciji BBC-ja, u Arizoni Bajdenova prednost se smanjila od juče i sada vodi sa 43.570 glasova, dok je prethodno imao prednost od 47.000 glasova nad Trampom.

U najvećem okrugu Arizone, koji još broji glasove, Marikopa Kaunit, ostalo je da se prebroji još 142.000 glasova.

U Pensilvaniji, prema Foksu, nakon obrade 98 odsto glasačkih listića Bajden sada ima 3.295.319 glasova, dok Tramp ima 3.289.725, i zaostaje za 5.594 glasa.

Šanse Trampa da osigura ponovni izbor zavisiće od razvoja situacije u ovoj državi, navodi CNN.

Bajden vodi sa 253 elektorska glasa u odnosu na Trampa koji ima 214, a za pobedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

Arizona nosi 11, Nevada šest, a Pensilvanija 20 elektroskih glasova.
 

10.42 - Bajden: Svaki glas se mora prebrojati, molim za strpljenje

Predsednički kandidat Džo Bajden je u današnjem obraćanju iz svog štaba u Vilmingtonu, u državi Delaver, rekao da se "svaki glas mora prebrojati" i zamolio američke državljane za strpljenje.


Bajden i njegova desna ruka Kamala Haris su se kratko obratili novinarima.

Kamala Haris će biti potpredsednik SAD ukoliko Bajden pobedi Donalda Trampa na izborima.

19.06 - Bajden uvećao vođstvo u Nevadi za 3.500 glasova

Demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden povećao je vođstvo u Nevadi u odnosu na rivala Donalda Trampa za oko 3.500 glasova, preneo je Rojters.


Na uzorku od preko 87 odsto izbrojanih glasova, Bajden ima oko 49,5 odsto glasova, a Tramp ima oko 48,5 odsto glasova.

Prema izvorima CNN-a, Bajden je uvećao razliku i u odnosu na Trampa ima više od 11.000 glasova, a na prethodnom preseku je ta razlika bila 7.647.

Nevada donosi šest elektorskih glasova, a Bajden sada ima 264 elektorskih glasova, dok Tramp ima 214.

Pobednik izbora će biti kandidat koji prvi stigne do 270 elektorskih glasova.

16.20 - Napeta trka, ključne države uskoro objavljuju rezultate

Napeta trka za novog predsednika SAD i dalje traje - demokratski kandidat Džo Bajden, prema procenama medija, bliže je pobedi, ali prebrojavanje glasova i dalje traje u nekoliko ključnih saveznih država, koje će odlučiti ishod izbora.

Novi rezultati u pojedinim državama, koji bi mogli da otkriju narednog predsednika, biće poznati kasnije danas i sutra rano ujutru.

Prema procenama medija, Bajden vodi sa 264 glasova elektora, dok republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donald Tramp ima 214, što znači da Bajdenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za ulazak u Belu kuću.

Međutim, podaci još nisu konačni, a i dalje treba da se prebroji stotine hiljada glasova u ključnim saveznim američkim državama.

Jedna od njih je Nevada, koja nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bajdenovu pobedu.

Tramp je u izbornoj noći proglasio pobedu, ali su, u međuvremenu, glasovi u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeli da se povećavaju u nekim od ključnih država, u kojima je Tramp bio u prednosti.

Tramp je već preduzeo pravne akcije u državama u kojima je Bajden preokrenuo rezultat, odnosno u Pensilvaniji, Mičigenu i Džoržiji, čime je postavljen temelj za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za Bajdenom u lovu na 270 glasova elektora.

Takođe, Republikanska partija iz Nevade potvrdila je da planira da podnese tužbu u toj saveznoj državi jer je, kako tvrdi, glasalo oko 10.000 ljudi koji više ne žive u Nevadi, a republikanci traže i ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu.

Trampov štab takođe pokušava da interveniše u slučaju Pensilvanije na Vrhovnom sudu koji se bavi pitanjem da li glasački listići dobijeni do tri dana nakon izbora mogu da se broje, rekao je zamenik menadžera kampanje Džastin Klark.

Republikanci su najavili i da će tražiti ponovno brojanje u Viskonsinu, državi u kojoj je AP takođe juče proglasio Bajdena za pobednika.

U međuvremenu, oglasila su se oba kandidata.

Prvo je Bajden na Tviteru zatražio da se prebroji svaki glas na izborima, a potom je Tramp poručio da treba zaustaviti brojanje.

CNN je objavio kada se očekuju rezultati u nekim od ključnih država.

U Džordžiji bi to trebalo da se dogodi u 16.30 po našem vremenu, u Nevadi oko 18 časova, a u Arizoni sutra oko tri ujutru.

15.45 - Američki predsednik Donald Tramp ponovo je na Tviteru zatražio stopiranje brojanja glasova.

 

 

13.40 Novi rezultati za Džoržiju u 17 sati

 

13.04 - Predsednik Donald Tramp sustiže vođstvo bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena u Arizoni, povećavajući mogućnost da preokrene igru u svoju korist.

 

11.59 - Neredi ispred centra za brojanje glasova u Arizoni

Policija je ušla u centar kako bi sprečila upad demonstranata i obezbedila regularno brojanje glasova. Centar je potom zatvoren.

 

 

 

11.40 - Rekordna izlaznost

Glasalo je više od 160 miliona ljudi, što je najveći broj u poslednjih 120 godina.

 

 

10.00 - Nevada odlučuje?

Država Nevada još uvek nije dostavila podatke koji bi mogli odrediti ovogodišnje predsedničke izbore. Čak 200.000 listića je neizbrojano, a proces će početi tek danas.

Kako je javljeno s vrha tamošnje izborne komisije, novi rezultati bazirani na tom brojanju biće poznati oko 9 sati ujutro, odnosno tek posle 16, odnosno 17 sati po našem vremenu.

Nevada je izuzetno važna država u ovom trenutku i iako nosi samo 6 elektora mogla bi odrediti ishod izbora s obzirom na to da nakon Arizone Džozefu Bajdenu treba samo još jedna potvrda, a ona je najizvesnija upravo u Nevadi.

Svakako, ovaj scenario nije garantovan, posebno jer su u igri Džordžija, Severna Karolina i Pensilavanija gde vodi Donald Tramp, ali gde je još uvek moguć preokret u korist Bajdena.

Bajden trenutno ima 264 elektora ako računamo da je dobio Arizonu i potrebna mu je samo Nevada kako bi postao sledeći predsednik SAD-a.

 

09.33 - Topi se Bajdenova prednost u Arizoni

Prednost demokratskog kandidata Džoa Bajdena nad aktuelnim američkim predsednikom Donaldom Trampom u Arizoni se smanjuje, pa sada vodi za samo nešto više od 10.000 glasova, javlja CNN.

Kako se navodi u izveštaju, rezultat predsedničkih izbora odrzanih u utorak tesan je i u još dve ključne drzave, Džordžiji i Pensilvanji,

Najveći okrug u Arizoni Marikopa Kaunti objavio je nove rezultate, prema kojima Bajedn ima 912.585 glasova, a Tramp 838.071.

Prethodno je Bajden bio u prednosti od nešto više od 85.000 glaova.

U tom okrugu prebrojavanje glasova je prekinuto nakon što su zvaničnici bilo prinuđeni da zatvore kancelariju u Feniksu zbog protesta Trampovih pristalica.

Šta znamo do sada?!

Projekcije pokazuju da je Tramp pobedio u Indijani, Kentakiju, Zapadnoj Virdžiniji, Tenesiju, Južnoj Karolini, Alabami, Misisipiju, Luizijani, Arkanzasu, Oklahomi, Nebraski, Južnoj Dakoti, Severnoj Dakoti, Vajomingu, Koloradu, Kanzasu, Misuriju, Ajdahu, Juti, Ohaju, Ajovi, Teksasu
Projekcije pokazuju da je Bajden pobedio u Viskonsinu, Njujorku, Nju Džersiju, Konektikatu, Vermontu, Virdžiniji, Masacusetsu, Delaveru, Roud Ajlendu, Merilendu, Ilinoisu, Novom Meksiku, Vašington DC, Kaliforniji, Oregonu, Vašingtonu, Nju Hempširu, Havajima, Minesoti, Arizoni

Kljucne države koje bi mogle da prelome izbore su Mičigen i Nevada.

U obraćanju javnosti Bajden je rekao da je uveren da je pobedio, a Tramp tvrdi da su glasovi pokradeni, preti tužbama i traži da se glasovi ponovo prebroje u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji.

08.02 - Protesti Trampovih pristalica širom SAD

U više americkih gradova nakon predsednickih izbora došlo je do protesta pristalica i republikanaca i demokrata, koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju zvanicnike da "prebroje svaki glas".

Kako prenosi USA Today, protesti su pretežno mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija.

 

 

07.37 - Grenel: Nije važno šta kažu mediji

Americki diplomata Ricard Grenel, koji je blizak saradnik predsednika Donalda Trampa, porucio je da nije bitno šta mediji govore o ishodu izbora, vec da glasovi moraju da budu overeni.

- Nije važno šta Foks njuz i drugi mediji kažu. Nije važno šta Džo Bajden kaže. Prebrojavanje glasova mora da se overi. Uradicemo to na pravni način - poručio je u sredu na Tviteru.

07.31 - Bajden još nije proglasio pobedu, ali...

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Džozef Bajden nije proglasio pobedu na izborima, ali pokazuje visok nivo samopouzdanja pokretanjem svoje nove ''tranzicione veb stranice'', piše britanski ''Gardijan''.

- Građani Amerike će odlučiti ko će postati sledeći predsednik Amerike. Glasovi se još broje u nekoliko saveznih država - napisao je Bajden.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

***

 

23.30 - CNN: Bajden pobeđuje ako osvoji Arizonu i Nevadu

Ako demokratski kandidat Džo Bajden zadrži vojdstvo u Nevadi i Arizoni, osiguraće 270 elektorskih glasova neophodnih za pobedu na predsedničkim izborima u SAD, javlja CNN.

U tom slučaju, Bajden ne bi morao da osvoji glasove u Pensilvaniji.

U Arizoni je ostalo da se prebroji još nešto više od 600.000 glasačkih listića. Bajden vodi i u Nevadi gde se rezultati očekuju sutra.

Prema projekcijama CNN, Bajden je već osvojio 253 elektorska glasa, a republikanski kandidat Donald Tramp 214.

23.11  -Trampov sin proglasio pobedu u Pensilvaniji

Erik Tramp, sin republikanskog kandidata Donalda Trampa proglasio je na Tviteru pobedu u Pensilvaniji.

- Pobedili smo u Pensilvaniji - naveo je on na Tviteru.

Ubrzo potom Tviter je ovu objavu označio neprikladnom, jer nije reč o zvaničnim rezultatima.

U Pensilvaniji je prebrojano 85 odsto glasova, a izborni štab Donalda Trampa najavio je tužbu i traži obustavu prebrojavanja glasova.

Pensilvanija, koja nosi 20 elektorskih glasova, jedna je od presudnih za put bilo kog predsednickog kandidata do 270 elektorskih glasova, koji donose pobedu na izborima.

22.09 - Bajden 248, Tramp 214 elektorskih glasova

Nakon što je osvojio saveznu američki državu Viskonsin, demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden ima 248 elektorskih glasova, dok republikanski kandidat Donald Tramp ima 214 glasova.

Za pobedu na izborima potrebno je 270 elektorskih glasova.

Prema današnjim projekcijama CNN-a, Džozef Bajden pobedio je u saveznoj državi Viskonsin, koja donosi 10 elektorskih glasova.

Bajden je, kako navodi CNN, osvojio 49,4 odsto glasova, a Tramp 48,8 procenata.

Izborni štab predsednika Donalda Trampa odmah je najavio da će zatražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, iako rezultati predsedničkih izbora u toj državi tek treba da budu zvanično proglašeni.
 

20.13 - Trampov štab podneo zahtev da se prekine brojanje u Mičigenu

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je danas zahtev da se u Mičigenu zaustavi brojanje glasačkih listića na predsedničkim izborima.

"Danas smo podneli zahtev pred sudom u Mičigenu da zaustavimo brojanje dok nam se ne odobri pristup", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

"Zahtevamo i da se pregledaju oni glasački listići koji su otvoreni i prebrojani dok nismo imali pristup", navodi se u saopštenju kampanje Trampa, prenosi Rojters.

Pobeda u Mičigenu nosi 16 elektorskih glasova. Za izbor predsednika SAD potrebno je ukupno najmanje 270 elektorskih glasova.

18.38 -  Bajdenu tri od četiri elektorska glasa u Mejnu

Kandidat demokrata na američkim predsedničkim izborima Dzo Bajden osvoj ćea najmanje tri od četiri elektorska glasa u Mejnu, govori projekcija CNN-a.

Mejn je uz Nebrasku jedina država u kojoj elektorski glasovi mogu da budu podeljeni između kandidata.

U toj državi dva od četiri elektorska glasa idu pobedniku na nivou države, a po jedan za pobednika u oba kongresna distrikta.

U Mejnu je 2016. godine Hilari Klinton osvojila tri elektorska glasa, a Tramp jedan.

18.13 - Nezvanični rezultati izbora u Mičigenu do kraja dana

Mičigen, ključna država koja će pomoći da se utvrdi ko je pobednik na američkim predsedničkim izborima, i dalje prebrojava "desetine hiljada" glasačkih listića.

Očekuje se da će se do kraja dana doći do nezvaničnog broja, rekla je novinarima državna sekretarka te države Džoslin Benson, prenosi Rojters.

17.09 - Trampov štab:Ako se prebroje svi legalni glasovi, pobeđujemo

Izborni štab američkog predsednika Donalda Trampa saopštio je danas da će zakonskim putem nastojati da se obezbedi prebrojavanje legalnih, a ne nelegalnih glasova, i da očekuje da će pobediti, dok glasanje u ključnim državama i dalje traje.

"Ako izbrojimo sve legalne glasačke listiće, mi pobeđujemo, predsednik pobeđuje“, rekao je Bil Stepien novinarima tokom konferencijskog poziva, prenosi Rojters.
 

16.05 - Tramp se oglasio nakon preokreta u dve ključne države

Donald Tramp se oglasio nakon što je Bajden preuzeo vođstvo u Mičigenu i Viskonsinu.

 

 

"Prošle noći sam vodio i to solidno u mnogim ključnim državama, koje vode demokrate i kontrolišu. Onda, jedna po jedna, počele su da nestaju čim su počeli da se "prilivaju glasovi". Veoma čudno",  napisao je Tramp.

 

15.36 -  Bajden vodi u Mičigenu!

Prema poslednjim rezultatima iz Mičigena, kandidat demokrata Džo Bajden prešao je u vođstvo. Trenutno, Bajden ima 49,3, a Donald Tramp 49,1 odsto glasova.

Prebrojano je 94 odsto glasova. Mičigen donosi 16 elektroskih glasova i jedna je od ključnih država na izborima.

15.19 - Rezultate pratite na interaktivnoj mapi

 

 

 

14.16 - Ruski tajkun: Pobediće Kina

Ruski milijarder Oleg Deripaska smatra da aktuelni predsednik SAD Donald Tramp neće pobediti na izborima, već Kina.

- Jasno je da Tramp ne želi da ode, ali će morati. U tome je snaga demokratije, čak iako je jako načeta vuhanskim virusom. Pobeda se mora dodeliti Kini, koja se nije plašila da rizikuje. Izgleda da će svet biti šokiran nestandardnim odlukama predsednika Sija (Đinpinga) - napisao je Deripaska na svom telegram-kanalu.

 

14.09 - Incident ispred Bele kuće

Četiri osobe izbodene su u okršaju ispred Bele kuće, prenose strani mediji.

 

 

13.20 - Prekid brojanja u Nevadi

U Nevadi neće nastavljati s brojanjem gladova do četvrtka u devet ujutru
U američkoj saveznoj državi Nevadi prebrojavanje glasova nastaviće su sutra u 9 sati po lokalnom vremenu, objavio je danas Edison researć.

Kako prenosi portal Brejking njuz, ostalo je da se prebroje glasovi pristigli na dan izbora i oni koji će stići naredne nedelje.

Do sada je prebrojano oko 70 odsto glasova i za sada blagu prednost ima kandidat demokrata Džo Bajden.

13.13 - Ajova definitivno Trampova

Tramp uvećao prednost u ključnoj državi – Ajovi, nakon 99 odsto obrađenih glasačkih listića. Tramp ima 53,2 odsto podrške, a Bajden 45 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

12.25 - U Viskonsinu trenutna razlika oko 7.000 glasova birača

Velika neizvesnost u završnici prebrojavanja glasova na izborima u Americi. Sve oči sada su uprte u pet država – Severnu Karolinu, Viskonsin, Mičigen, Džordžiju i Pensilvaniju.

Razlog je taj što ove države nose mnogo elektorskih glasova i njihova odluka mogla bi da odluči i ko će sedeti u Beloj kući.

Severna Karolina nosi 15 elektorskih glasova, Džordžija 16, Pensilvanija 20, Mičigen 16 i Viskonsin 10.

Koliko je u pojedinim državama mala razlika među kandidatima, najbolje ilustruje Viskonsin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prema trenutnim podacima Foksa, a na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, Bajden ima vrlo tanku prednost u odnosu na Trampa. Vodi sa 49,3 odsto u odnosu na 49 odsto za Trampa.

Bajden je osvojio 1.583.112 glasova, a 1.575.396 glasova. Razlika je samo 7.716 glasova.

U ostalim državama – Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji u vođstvu je Tramp, ali za samo nekoliko procenata. Nešto veća razlika je u Pensilvaniji, gde ima 55,8 odsto glasova, a Bajden 43,1 odsto.

Upravo se za ovu državu govori da je odlučujuća - ko osvoji Pensilvaniju, osvojio je izbore. 

 

11.36 - Marin Le Pen: Reizbor Trampa najbolji za Francusku

Reizbor Donalda Trampa će biti najbolji za Francusku, smatra liderka francuske partije „Nacionalno ujedinjenje“ Marin Le Pen.

- Milim da je reizbor Donalda Trampa najbolji za Francusku, jer Tramp predastavlja povratak nacija, prekid divlje globalizacije, slabljenje regulacija, brisanje granica smatram štetnim za nacije - rekala je Le Penova televiziji Si-Njuz.

11.34 - Janša čestitao pre kraja izbora

Premijer Slovenije Janez Janša čestitao je Donaldu Trampu pobedu na predsedničkim izborima u SAD, bez obzira što je rezultat još uvek neizvestan.

 

11.26 - Klackalica u Viskonsinu

Bajden sada ima tesnu prednost u Viskonsinu. Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, Bajden trenutno ima 1.581.581 glas (49.39 odsto), a Tramp 1.573.084 (49.13 odsto).

Do pre sat vremena Tramp je imao prednost od 109.000 glasova u odnosu na Bajdena, ali su se stvari preokrenule. Viskonsin nosi deset elektorskih glasova.

Ako osvoji Viskonsin, Bajdenu će još biti potreban samo Mičigen da pobedi na izborima.

 

11.01 - Projekcija CNN: Bajden dobio Havaje

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden pobedio je na Havajima, navodi se u projekciji koju je objavio CNN.

10.29 - Bajden optužuje Trampa

- Brojanje neće biti prekinuto. Nastaviće se sve dok se svaki glas ne prebroji. Jer je to naš zakon – zakon koji štiti svako ustavom zagarantovano opravo Amerikanaca da glasaju. Donald Tramp ne odlučuje o ishodu ovih izbora. Džo Bajden ne odlučuje o ishodu ovih izbora. Američki narod odlučuje o ishodu ovih izbora, a demoratki proces se mora i biće nastavljen sve dok se brojanje ne završi - poručio je Bajdenov tim, osvrćući se na izjavu aktuelnog predsednika SAD da postoji sumnja da će izbori biti pokradeni.

10.11 Brnabićeva: Dobri odnosi sa SAD ko god da pobedi

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da prati detaljno predsedničke izbore u SAD i poručuje da će Srbija nastaviti da se trudi da dalje jača odnose sa SAD koji god kandidat bude pobedio.

Upitana šta bi reizbor Donalda Trampa značio za Srbiju, Brnabić je rekla da mi već sada imamo jaku dobru komunikaciju sa Trampovim timom, kao što dobru komunikaciju sa njim ima i lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Vučić dobro zna i Bajdena. Mi imamo svoj pravac, ne možemo da utičemo na to šta se zbiva u SAD, ali možemo da utičemo na to kakav je naš odnos prema SAD - navela je Brnabić na TV Prva.

 

09.38 - Pobeda i sa manjim brojem glasova

Kako funkcioniše elektorsko glasanje i kako je moguće da neko sa manje glasova na kraju pobedi, kao i kakva je uloga američkog kongresa i senata u krajnjem ishodu izbora, objasnio je advokat i nekadašnji član Republičke izborne komisije Predrag Savić.

- Uloga glasača je zamagljena sa elektorskim sistemom, većem i kolegijumom, to je anahroni izborni sistem, jedan od najstarijih u svetu i čuo sam još tada da bi mogao da bude promenjen. On je uveden iz jednog razloga kada su zemlje juga od ropstva imale pravnu situaciju da crnački građani nisu mogli da iskoriste svoje biračko pravo jer nisu bili pismeni, nisu im bila dostupna biračka mesta i onda da ne bi bila supremacija severa nad jugom, uvedu elektore i takav sistem nas dovodi u situaciju da Tramp može da pobedi a da dobije manji broj glasova - objasnio je Savić.

09.36 - Neizvesno kada će biti saopšteni rezultati

Prema nekim prognozama, konačni rezultati izbora mogu biti objavljeni tek kroz nekoliko dana.

 

09.10 - Bajden osvojio Arizonu

Bajden je osvojio Arizonu, takođe tradicionalno uporište republikanaca, i pobeda u ovoj državi donosi mu 11 elektorskih glasova.

Bajden je tek drugi demokrata od 1948. godine koji je osvojio elektorske glasove u toj državi. Klinton je poslednji demokrata koji je osvojio Arizonu, i to 1996.

09.00 - Objava Grenela na Tviteru

- Medijske ankete nisu tačne. Ali oni to ne žele da priznaju. Tramp trenutno vodi u Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji. Zbog toga će sada mediji pomoći demokratama da produže rokove kako bi mogli da dobiju dodatne glasove narednih dana - napisao je na Tviteru Ričard Grenel.

 

 

08.53 - Kladionice menjaju kvote: Tramp favorit

Iako je Džo Bajden gotovo čitave večeri bio favorit, kladionice su u roku od 15 minuta, kako pristižu novi rezultati, promenile kvote i dale prednost Donaldu Trampu za pobedu. Ipak nešto kasnije Bajden je smanjio Trampovu prednost. 

 

 

RepublikaFoto: printscreen
Poslednji rezultati

08:35 - Pauza sa brojanjem glasova u Pensilvaniji

Zvaničnici zaduženi za prebrojavanje glasova u ključnom okrugu u Pensilvaniji objavili su da će na osam sati pauzirati prebrojavanje glasova.

Glasanje će se nastaviti u 10 sati ujutru po lokalnom vremenu.

8.20 - Tramp se obraća iz Bele kuće

Foto: youtube.com/Yahoo Finance
Trampovo obraćanje

Tramp je izjavio da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima i zavalio svima koji su glasali kao i svojoj porodici.

- Sada na red dolaze države koje vole Trampa - rekao je Tramp o čemu opširnije možete čitati ovde.

 

 

7.44 - Trampu 4, a Bajdenu 1 glas elektora u Nebraski

Američki predsednik i kandidat republikanaca Donald Tramp osvojio je četiri od pet glasova elektora u Nebraski, dok je njegovom protivkandidatu iz redova demokrata pripao jedan glas u toj saveznoj državi.

Trampu je pripao po jedan glas elektora za svaki kongresni okrug, kao i još dva za pobedu na nivou države.

Bajden je pobedio u drugom kongresnom okrugu, koji uključuje i najveći grad Nabraske, Omahu.

Nebraska je jedna od dve države u kojoj se dele glasovi elektora.

 

Projekcije medija

Jedni od vodećih medija u SAD - CNN, Fox News, NBC - daju trenutnu prednost demokratskom kandidatu Džo Bajdenu, ali naglašavaju da to ne znači da će Bajden prvi stići do neophodnih 270 elektorskih glasova.

Foks njuz je objavio u 6.30 časova projekciju po kojoj Bajden ima 237, a Tramp 210 elektorskih glasova.

CNN navodi da je Bajden za sada osvojio 205 elektorskih glasova, a aktuelni predsednik SAD Donald Tramp 136.

Foks je otišao dalje u prognozama, tvrdeći da je Tramp osvojio potencijalno ključnu državu Ohajo i da je razlika u korist Bajdena 227:204.

Bajden je, prema NBC-ju, takođe u vođstvu, sa 205:136.

Glas Amerike na srpskom jeziku na sajtu drži razliku u korist demokratskog kandidata, vrlo ubedljivu - 205:100.

Projekcije pokazuju da je Tramp pobedio u Ajdahu, Indijani, Kentakiju, Zapadnoj Virdžiniji, Tenesiju, Južnoj Karolini, Alabami, Misisipiju, Luzijani, Arkanzasu, Oklahomi, Nebraski, Južnoj Dakoti, Severnoj Dakoti, Vajomingu, Koloradu, Kanzasu, Misuriju, Ajdahu, Juti, Ohaju

Projekcije pokazuju da je Bajden pobedio u Nju Jorku, Nju Džersiju, Konektikatu, Vermontu, Virdžiniji, Masačusetsu, Delaveru, Roud Ajlendu, Merilendu, Ilinoisu, Novom Meksiku, Vašington DC, Kaliforniji, Oregonu, Vašingtonu , Nju Hempširu, Havajima, Minesoti

Koplja se lome u Teksasu, Floridi, Severnoj Karolini i Džordžiji Iako je Bajden vodio u ključnim državama, Tramp je u toku noći polako preuzimao prednost 

 

7.26 - Tramp osvojio Teksas

Predsednički kandidat Donald Tramp osvojio je većinu glasova u državi Teksas, koja mu je donela 38 elektorskih glasova.

7.10 - Bajden pobedio na Havajima i u Minesoti

Demokratski kandidat Džo Bajden je upisao još dve pobede, koje ga drže u trci sa Trampom - u pitanju su Havaji i Minesota.

Pobeda na Havajima mu je donela četiri elektorska glasa, dok mu je trijumf u Minesoti doneo 10 elektorskih glasova

7.05 - Tramp pobedio na Floridi

Američki predsednik Donald Tramp pobedio je na Floridi, jednoj od ključnih država, osvojivši 29 glasova elektora.

6.50 - Tramp pobedio u Ohaju

Američki predsednik Donald Tramp pobedio je demokratskog kandidata Džoa Bajdena u Ohaju, jednoj od ključnih država, pokazuju podaci na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova.

Kako prenosi Foks njuz, Tramp je osvojio 53,5 odsto glasova, dok je Bajdenu pripalo 45,1 odsto glasova.

Pobedniku izbora u Ohaju pripada 18 elektorskih glasova od 270, koliko je neophodno za pobedu.

Tramp je pobedio i u Ajovi i Teksasu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading