PUSTI SNOVI ERDOGANOVI: TURSKA DA POKORI SRBIJU I BALKAN

Autor:

Svet

03.11.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod Turcima smo bili 500 godina, a, po svemu sudeći, da se oni pitaju, opet bi vladali Srbijom. Turski predsednik Redžip Tajip Erdogan najavio je novi osvajački pohod, pominjući delove nekadašnje Osmanske imperije, među kojima je i Balkan. Kako kaže, tamo narod željno iščekuje povratak Turaka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Ergogan

- Idite u Siriju, Irak, Severnu Afriku, na Bliski istok, idite u zemlje Balkana, idite i pitajte tamo ljude šta misle o Turskoj i o Turcima.

Nećete čuti ni reč žalbe, ništa o kolonijalizmu, okupaciji, tlačenju ili genocidu. Umesto toga, čućete jednu novu rečenicu koja je kod njih postala nešto kao simbolički slogan "Hvala Alahu što su nam Turci došli" - poručio je Erdogan, govoreći na skupu pred pristalicama.

SPREMAN ZA AKCIJU

Da ne bude zabune, potom je pojasnio svoje tvrdnje:

- Zaista, prošlo je 100 godina od kada smo odvojeni od ovih zemalja, ali narod nikada tamo nije prestao da nas čeka i da se nada našem povratku.

Kako za Srpski telegraf ovo buđenje starih ambicija objašnjava istoričar Saša Adamović, Turska je pod predsednikom Erdoganom postala regionalna sila, a on ozbiljan geopolitički igrač, ne samo u regionu već i šire.

Adamović: Erdogan primenjuje neoosmansku doktrinu, a sebe smatra zaštitnikom svih muslimana

- U ovom trenutku Erdogan smatra da Turska treba da projektuje svoje spoljnopolitičke interese apsolutno na svim teritorijama koje su nekada bile deo turske imperije. On primenjuje neoosmansku doktrinu, a sebe smatra zaštitnikom svih muslimana i sprema je da se umeša na svakom mestu ukoliko proceni da su dovedeni u pitanje turski interesi. To se najbolje vidi u poslednjem sukobu u Nagorno-Karabahu - objašnjava Adamović.

 

Naselili oko 30.000 Srba između Istanbula i Ankare

Kao istoričar koji je proučavao život Srba u vreme Osmanske imperije, Božidar Kljajević ističe da su za uspon Osmanskog carstva dobrim delom zaslužni i Srbi.

- Mehmed Osvajač je 1430. odveo sa sobom 30.000 mladića i devojaka iz Srbije i naselio ih između Istanbula i Ankare. Na dvoru Sulejmana Veličanstvenog, koji je formirao prvu pravu državu, pored turskog, zvanični jezici su bili srpski i grčki - rekao je Kljajević.

Erdogan, kaže naš sagovornik, snagu bazira ne samo na ekonomskoj i vojnoj sili već i izuzetno jakoj turskoj dijaspori u Evropi. Ipak, ono što je za nas važno jeste činjenica da su odnosi Srbije i Turske u uzlaznoj putanji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Srbiji su potrebni dobri i stabilni odnosi s Turskom jer je to garant mira i stabilnosti na Balkanu, s obzirom na veliki uticaj Erdogana na muslimane u Sandžaku i BiH. Nesumnjivo je da saradnja Srbije i Turske utiče na ceo balkanski region - dodaje Adamović.

 

Optužio nas za genocid

Erdogan je govorio i na video-samitu organizovanom povodom 25. godišnjice početka pregovora u Dejtonu 1. novembra 1995. Tom prilikom je poručio da "i dalje u srcu oseća bol zbog 8.372 ubijene braće i sestara".

- Neka je još jednom rahmet našim šehidima, a porodicama žrtava genocida i bošnjačkom narodu još jednom izražavam saučešće - rekao je Erdogan i izneo tvrdnju da "odgovorni za genocid nisu dobili kazne koje zaslužuju".

 

RUSI KAO BRANA

Istoričar Božidar Kljajević veruje da Erdogan želi da se nađe na čelu svih muslimana na svetu, ali će mu te planove osujetiti Rusija, koja je i naša brana od islamizacije.

Glosa Centar - NaslovKljajević: Turci su po genetskoj strukturi osvajački narod

genetskoj strukturi osvajački narod. Danas se to radi drugačije i suptilnije u odnosu na prostu silu i mač, kako se ratovalo u vreme Osmanlija. Ne treba podsećati šta su Turci sve radili na ovim prostorima u prošlosti, ali valja napomenuti da su najveći trag ostavili u BiH i Sandžaku, gde su nekadašnji Srbi pravoslavci masovno prelazili u islam da bi sačuvali svoje bogatstvo - objašnjava Kljajević.

 

Turska danas

RepublikaFoto: pixabay.com

* na površini od 783.356 km2 živi gotovo 80 miliona stanovnika

* u Evropi živi i radi više od 4,3 miliona turskih državljana, od čega oko 2,7 miliona samo u Nemačkoj

* Turska je 17. ekonomija na svetu

* spada među najveće proizvođače srebra, zlata, nafte i prirodnog gasa, izvozi hranu, odeću, plastiku, a dobar deo prihoda ostvaruje od turizma

* ima više od 700.000 aktivnih i vojnika u rezervi, druga je vojna sila u NATO

* turska vojska ima na raspolaganju oko 1.000 borbenih aviona, više od 3.000 tenkova, 200 brodova, podmornica i drugih plovila

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading