KO NASLEĐUJE ANGELU? Odluka o lideru CDU sredinom januara

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.11.2020

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri glavna kandidata za novog predsednika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Nemačke složili su se da bi odluka o lideru stranke trebalo da bude doneta sredinom januara, saopšteno je iz vladajuće stranke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Generalni sekretar CDU Paul Cimijak saopštio je na Tviteru da su se kandidati za predsednika stranke dogovorili da će sredinom januara biti održan sastanak radi izbora njenog novog lidera.

Ukoliko bude moguće, sastanak će biti održan uživo, ili će biti održano onlajn a glasanje podržano pismenim glasanjem.

CDU još nije donela odluku o izboru novog lidera, nakon što je Anegret Kramp-Karenbauer, koja je nasledila Angelu Merkel 2018, u februaru saopštila da se naredne godine neće kandidovati za kancelarku i da će se odreći svoje funkcije u partiji.

Sastanak koji je trebalo da bude održan u aprilu tim povodom otkazan je zbog pandemije korona virusa, a donošenje odluke odloženo je do redovnog sastanka stranka najavljenog za 4. decembar.

Međutim, usled pogoršanja epidemiološke situacije u Nemačkoj i uvođena novih restriktivnih mera, i ovaj sastanak je otkazan. Otkazivanje sastanka dovelo je do otvorenih sukoba između kandidata za lidera CDU, neuobičajeno za ovu stranku.

Glavni kandidati su Fridrih Merc (64), bivši konzervativni lider parlamentarne grupe stranke, Armin Lašet (59), nešto liberalniji guverner države Severna Rajna-Vestfalija, i Norbert Retgen (55), koji predsedava parlamentarnim komitetom za spoljnu politiku

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading