EVROPSKI LIDERI UZ PARIZ: Oni su osudili TEROR U FRANCUSKOJ!

Autor: Republika

Svet

29.10.2020

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojni svetski lideri i funkcioneri EU su se ujedinili u žalosti posle krvavih scena u Francuskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lideri osudili krvoproliće u Francuskoj

Troje ljudi je ubijeno u napadu jedne osobe muslimanske veroispovesti, izvršenom u katoličkoj crkvi u Nici. Starijoj ženi je odrubljena glava na oltarun crkve, dok su zaklani zatečeni i jedan muškarac i još jedna žena.

Takođe, u Avinjonu je jedan musliman pretio prolaznicima na ulici sa nožem u rukama, napao grupu policajaca uz povike "Alahu ekber" i nedugo zatim likvidiran na licu mesta. 

Treći brutalan atak desio se u francuskom konzulatu u Saudijskog Arabiji. Radnik obezbeđenja je izboden nožem više puta.

Gnev rakidalnih islamista iskazan u današnjim incidentima je potpirio potez, takođe ubijenog,  francuskog profesora koji je na podrugljiv način prikazao proroka Muhameda. Likvidiran je od strane jednog Čečena.

 

Najmoćnija žena Evrope, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je saučešće u vezi sa napadom vernika u francuskoj Nici.

- Duboko sam potresena stravičnim ubistvima u crkvi u Nici. Nemačka je solidarna sa narodom Francuske u ovim teškim časovima - rekla je Merkel.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson napisao je na Tviteru da je zapanjen jutrošnjim vestima iz Nice o “varvarskom napadu” na baziliku Notr Dam.

- Naše misli su uz žrtve i njihove porodice, a Velika Britanija čvrsto stoji uz Francusku protiv terora i netolerancije - poručio je Džonson i na francuskom jeziku.

Turska je najoštrije osudila napad koji se danas dogodio u crkvi Notr Dam u francuskom gradu Nici.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova navodi se da Turska oseća solidarnost sa francuskim narodom protiv nasilja i terorizma, prenosi Rojters.

Holandski premijer Mark Rute poručio je danas građanima Francuske da nisu sami.

- U borbi protiv ekstremizma niste sami. Holandija stoji uz vas - napisao je Rute na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je brutalni napad koji se dogodio u Nici i poručila da je "svim srcem" uz Francusku.

- Cela Evropa je solidarna sa Francuskom. Ujedinjeni smo i odlučni u borbi protiv varavarizma i fanatizma - napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Fon der Lajen je izrazila i saučešće sa žrtvama i porodicama ubijenih u atentatima u Francuskoj.

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj kaže da je duboko potrešen "varvarskim atentatima" počinjenim u Nici i Avinjonu u Francuskoj.

Borelj je izrazio saučešće porodicama žrtva i poručio da EU stoji uz Francuze i Francusku.

- Zajedno smo u Evropi i svetu u borbi protiv mržnje i terora - napisao je Borelj na svom Tviter nalogu.

Liderka desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen izjavila je da je došlo do dramatičnog ubrzanja islamskih ratnih akata protiv građana Francuske i pozvala na iskorenjivanje islama.

Ona je na svom Tviteru rekla da bi lideri Francuske trebalo da obezbede globalni odgovor sa ciljem da se iskoreni islamizam iz zemlje.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading