Poslednje TV sučeljavanje pred izbore: Debata nameštena po meri Bajdena

Autor:

Svet

20.10.2020

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidatu demokrata očigledno zbog demencije odgovara da priča bez Trampovog prekidanja, pošto u suprotnom zaboravi šta je bilo pitanje

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Donald Tramp

Komisija za kontrolu predsedničkih izbora SAD objavila je nova pravila koja će važiti u sutrašnjoj poslednjoj predizbornoj TV debati republikanskog predsednika Trampa i njegovog rivala Džoa Bajdena koja su nameštena da odgovaraju demokratskom kandidatu.

Debata u Nešvilu će trajati 90 minuta i biće podeljena u šest segmenata od po 15 minuta, pri čemu će svaki od kandidata imati dva minuta za uvodne reči o svakoj temi tokom kojih nije dozvoljeno upadanje u reč, a ukoliko do njega dođe, kandidatu koji prekine drugog biće isključen mikrofon. Tokom otvorene diskusije nakon uvodnih reči kandidati će moći da upadaju u reč jedan drugom, ali će im se ti upadi računati u ukupno vreme koje imaju za izlaganje.

Asteroid udara dan pred izbore

Prema tvrdnji američkog astrofizičara Nila Degrasa Tajsona, asteroid veličine frižidera mogao bi da udari Zemlju dan uoči predsedničkih izbora u SAD 3. novembra, ali da nebesko telo nije dovoljno veliko da nanese ozbiljnu štetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je objavio da svemirska stena, poznata kao 2018VP1, juri prema Zemlji brzinom većom od 40.000 kilometara na čas.

- Nova pravila TV debate nisu fer, ali prihvatam ih. Smatram da nije fer što su promenili teme i što ćemo imati pristrasnog voditelja u studiju, ali ja ću učestvovati u TV debati - izjavio je Tramp.

NOVA PRAVILA DEBATE

- debata u Nešvilu će trajati 90 minuta i biće podeljena u šest segmenata od po 15 minuta

- svaki od kandidata ima dva minuta za uvodne reči o svakoj temi, tokom kojih nije dozvoljeno upadanje u reč, a ukoliko do njega dođe, kandidatu koji prekine drugog biće isključen mikrofon

- tokom otvorene diskusije, nakon uvodnih reči, kandidati će moći da upadaju u reč jedan drugom, ali će im se ti upadi računati u ukupno vreme koje imaju za izlaganje

Pre tri nedelje održano je njihovo prvo televizijsko sučeljavanje, koje je proteklo haotično pošto je Tramp u svom maniru prekidao Bajdena, koji po tvrdnji šefa Bele kuće pati od demencije, pa je kandidat demokrata besno odgovarao. Planirano je da druga debata bude održana 15. oktobra, ali pošto je u međuvremenu Tramp oboleo od koronavirusa i brzo ozdravio, odbivši da sučeljavanje bude virtuelno putem video-konferencije, ova debata je otkazana i umesto nje su rađeni intervjui sa dvojicom kandidata koji su emitovani istovremeno i trebalo je da po formi budu isti. Međutim, ta dva intervjua su bila potpuno različita, pa je tako na televiziji NBC voditeljka Savana Gatri praktično preuzela Bajdenovu ulogu i debatovala sa Trampom umesto da samo da uvod i pređe na pitanja gledalaca. S druge strane, Bajdenu je na ABC dozvoljeno da priča onoliko koliko želi, ali je i pored toga odgovore često završavao rečenicom: "Da li sam vam odgovorio na pitanje?", što je izazvalo podsmeh na Tviteru.

Vol strit internešenel: Srbi odlučuju izbore?

Američki magazin Vol strit internešenel objavio na sajtu naslovnu priču o 750.000 američkih građana srpskog porekla, koji žive u ključnim državama po predstojeće izbore, uključujući Arizonu, Ohajo, Mičigen, Viskonsin, Floridu i Pensilvaniju, uz objašnjenje da bi njihovi glasovi mogli da budu presudni na ovim izborima. Navodi se da Srbi nisu zaboravili oduševljenu podršku Bajdena kampanji bombardovanja Srbije 1999. i da je mnogo Amerikanaca srpskog porekla politiku iz Bajdenove ere prema Srbiji videlo kao šamar, s obzirom na to da su dve države bile saveznice u oba svetska rata. Dalje se navodi da tamo gde Bajden nije uspeo kod nekih Srba, Tramp jeste kod drugih i dodaje se da se posle 2008, kada je srpska pokrajina Kosovo i Metohija jednostrano proglasila nezavisnost, stvorio zastoj između Srbije i njene odmetnute pokrajine koji je prekinut pregovorima koje je Tramp vodio u Beloj kući.

Bajden je prošle nedelje pretio da se neće pojaviti na poslednjoj debati ukoliko se Tramp ne bude ponovo testirao na koronavirus neposredno uoči sučeljavanja, ali je američki predsednik juče poručio da će se testirati.

- Naravno da ne bih imao problem s tim - rekao je Tramp novinarima kada su ga pitali da li će biti testiran pre debate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading