POSLE IZBORA RAT: Američke savezne države se spremaju za potencijalno nasilje u NOVEMBRU!

Autor:

Svet

17.10.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadležni za obezbeđivanje predsedničkih izbora u Americi 3. novembra ovih dana preduzimaju i dodatne mere jer smatraju da su posle izbora mogući ne samo sajber napadi, već i nasilje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

I pristalice republikanskog predsednika Donalda Trampa i demokratskog rivala Džoa Bajdena odranije najavljuju da neće prihvatiti poraz ako razlika u glasovima bude sporna. Sam Tramp je kazao da ne može unapred da se obaveže da će tek tako prihvatiti poraz, dok je njegova rivalka na prošlim izborima i bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton savetovala Bajdena i demokrate da ne "ponavljaju grešku" koju je ona učinila time što je u izbornoj noći odmah priznala poraz od Trampa.

Glas Amerike navodi da upozorenja stižu od zvaničnika saveznih država koji tvrde da bi strana kampanja širenja dezinformacija mogla da uzrokuje niz problema, od manjih do ozbiljnijih nemira.

- Rezultati izbora, brojanje glasova i ponovno brojanje mogu da uzrokuju proteste, a ponegde i pokušaje da se zauzmu biračka mesta - rekli su u odeljenju za unutrašnju bezbednost u Nju Džerziju.

Kako se ocenjuje, građanski nemiri bi mogli da rezultiraju neredima, nasiljem i žrtvama, a u kombinaciji sa izbornom nesigurnošću, mogli bi da uzrokuju sukobe različitih grupa demonstranata koji osporavaju rezultate izbora. Takva upozorenja se ne uzimaju olako s obzirom na to da je FBI otkrio da grupa muškaraca pravi plan otmice guvernerke Mičigena Grečen Vitmer. Zvaničnici u Mičigenu kažu da će preduzeti dodatne mere opreza pred izbore. Glas Amerike podseća da je planirano i kidnapovanje demokratskog guvernera Virdžinije Ralfa Nortama. Zvaničnici zaduženi za izbore i u drugim državama brinu da oni neće proći mirno.

- To je nešto oko čega brinemo - rekao je Majkl Mur, zadužen za bezbednost informacija u okrugu Marikopa u Arizoni.

Haos ako se brojanje glasova oduži

Glas Amerike navodi da nije samo reč o samom danu izbora - 3. novembru. Zvaničnici u Nju Džerziju upozoravaju da se šanse da nešto krene naopako povećavaju kako se bude prolongiralo proglašenje konačnih rezultata. U jednom takvom scenariju, prema kojem bi se na rezultate čekalo mesecima, bezbednosna procena kaže da bi neke države mogle da budu destinacija za "različite grupe koje žele nasilne proteste, koji mogu da rezultiraju ozbiljnim i smrtonosnim sukobima demonstranata i intervencijom policije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading