PRIPREMA ZA ATOMSKI RAT: Tajna vojna vežba u Nemačkoj - mala proba za NUKLEARNI sukob!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

15.10.2020

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na zapadu Nemačke u tajnosti se odvija vojna vežba za slučaj atomskog sukoba, a na drugom mestu vežba odbrana nuklearnog arsenala, piše Dojče vele i ocenjuje da je mogućnost atomskog rata veća nego ikad od kraja Hladnog rata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

DW navodi da najava iz nemačke armije nije zvučala spektakularno jer je na internet-stranici Bundesvera samo saopšteno da će danas italijanske vazduhoplovne snage biti ugošćene u Nervenihu, vojnoj bazi-aerodromu na krajnjem zapadu Nemačke i da će vazdušni saobraćaj biti pojačan.

Međutim, kako navodi DW pozivajući se na saznanja agencija DPA, u pitanju je velika vojna vežba pripremljena u tajnosti.

U manevru nazvanom "Stabilno podne" (Steadfest Noon) već nekoliko dana nemačka vojska sa partnerima iz NATO uvežbava, između ostalog, upotrebu bombardera koji, u slučaju rata, mogu biti opremljeni atomskim naoružanjem.

Osim nemačke i italijanske vojske, u vežbi navodno učestvuju i trupe iz Holandije i Belgije.

Baza Nervenih važi za alternativno pribežište taktičkih nuklearnih bombi tipa B61.

Javna je tajna da je ovo američko oružje smešteno nešto južnije, u bazi Bihel. Stručnjaci procenjuju da je tamo između 15 i 20 američkih nuklearnih bombi, premda je nemački parlament još pre desetak godina tražio da se to oružje povuče iz Nemačke.

Amerikanci navodno imaju oko 150 nuklearnih bojevih glava na teritoriji Evrope.

Osim Nemačke, one su i u Holandiji, Belgiji, Italiji i Turskoj.

Trenutno se održava i vežba u Bihelu, gde se trenira za slučaj da tamošnju flotu treba zaštititi od napada. Vežba se upotreba sofisticiranog protivvazdušnog sistema Patriot na teškom terenu.

Prema strategiji NATO, nemački Bundesver mora da ima spremne taktične bombardere koji bi, u slučaju atomskog rata, nosili američke bombe.

Za te potrebe se još mogu koristiti avioni tipa Tornado, mada je nemačka avijacija već duže u potrazi za modernijim bombarderom.

Premda zvaničnici nisu ni najavili vežbu u Nervenihu, vojni analitičari veruju da se uvežbava iznošenje nuklearnih bombi iz podzemnih skladišta i njihova montaža na avione. Letovi se međutim ne obavljaju sa atomskim bombama.

Stručnjaci procenjuju da su šanse za atomske sukobe i dalje veoma male, ali najveće još od kraja Hladnog rata.

Jedan od razloga je okončanje ugovora Sjedinjenih Država i Rusije o ograničavanju raketnih sistema srednjeg dometa. SAD su prošle godine jednostrano napustile ugovor, tvrdeći da Rusija već godinama krši odredbe razvojem raketnog sistema 9M729.

Amerikanci sada rade na razvoju sopstvenog raketnog sistema koji bi bio protivan ranijem ugovoru.

Početkom februara iduće godine ističe i poslednji veliki ugovor o ograničenju arsenala. Radi se o ugovoru New Start koji ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje smeju da poseduju SAD i Rusija na po 1.550, a broj nosača na 800.

Trenutno se pregovara o produžetku ugovora, ali sa malim izgledima na uspeh.

Vašington od početka pregovora pokušava da u dogovor uključi i Kinu, kao noviju nuklearnu silu, no Peking odbija razgovore o svom naoružanju, navodi DW.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading