PREDSEDNIK KINE POSETIO POMORSKU BAZU: Si sprema vojsku za rat s Amerikom!

Autor: Republika

Svet

14.10.2020

21:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineskim predsednik Si Đinping posetio je pokrajinu Guangdung na obali Južnog kineskog mora, iznad kojeg je tokom septembra zabeleženo 60 preleta američkih borbenih aviona i u vojnoj bazi poručio pomorskim snagama da se usredsrede na "pripremu za odlazak u rat".

Si Đinping

Si je kineskim marincima kazao da imaju važnu odgovornost da brane zemlju, njen suverenitet i pomorske interese u oblasti u kojoj se Kina spori oko teritorija sa susedima, a SAD nastoje da sve zemlje u regionu stavi na svoju stranu protiv Pekinga. U vojnoj bazi blizu grada Šantou Si je kazao da pomorske snage Kine moraju da budu borbena sila za brzo reagovanje.

- Treba da usredsredite um i energiju za pripremu za odlazak u rat i da održite visoku budnost - rekao je kineski predsednik i pozvao vojnike da budu apsolutno lojalni, apsolutno čisti i apsolutno pouzdani.

NAPETO ZBOG TAJVANA

Glavna svrha Sijeve posete Guangdungu bila je da održi govor povodom 40 godina postojanja specijalne ekonomske zone Šenžen, koja je osnovana 1980. godine kako bi privukla strani kapital i odigrala vitalnu ulogu u pomaganju kineskoj ekonomiji da postane druga po veličini u svetu. Vojna poseta organizovana je u trenutku dok su tenzije između Kine i SAD, kako navodi CNN, na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija, a neslaganja oko Tajvana i pandemije koronavirusa stvaraju oštre podele.

Bela kuća je obavestila američki kongres u ponedeljak da namerava da proda tri kontingenta oružja Tajvanu. Ministarstvo spoljnih poslova Kine je oštro odgovorilo pozivom Vašingtonu da odmah otkaže sve planove prodaje oružja Tajvanu i prekine sve američko-tajvanske vojne veze.

AMERIKANCI U GUAMU

Inicijativa za istraživanje strateške situacije u Južnom kineskom moru (South China Sea Strategic Situation Probing Initiative (SCSPI)), organizacija koja je pod kontrolom vlade u Pekingu, tvrdi da je najmanje 60 američkih borbenih aviona tokom septembra obavljalo špijunske misije u blizini Kine. Ova organizacija ukazala je i na povećanje aktivnosti američkih vojnih letelica za dopunjavanje goriva u tom regionu, što bi uz špijunske misije moglo da predstavlja pripremu Vašingtona za napade na dugim razdaljinama meta koje se nalaze u Južnom kineskom moru.

MSP Kine: Pompeo je kao pokvarena ploča

Ministarstvo spoljnih poslova Kine juče je reagovalo na izjave državnog sekretara SAD Majka Pompea i drugih američkih visokih zvaničnika da velike kineske investicije u stranim zemljama u okviru "Inicijative pojas i put" predstavljaju "dužničku zamku" tim zemljama. Iz Pekinga je poručeno da je Pompeo poput "pokvarene ploče koja stalno vrti jedne te iste antikineske melodije" i da je priča o "dužničkoj zamki" još jedan primer američke "lažljive diplomatije".

Prema navodima SCSPI, neke od letelica koje su poslate da isporuče gorivo borbenim avionima poletele su iz američke baze u Guamu, pacifičkoj ostrvskoj teritoriji koja pripada SAD.

- Neuobičajeno je za SAD da šalju letelice za snabdevanje gorivom iz Guama umesto iz njihove vazduhoplovne baze Kadena u Japanu, zato što takve operacije nisu ekonomične i efikasne. Ovakvi potezi su verovatno priprema za snabdevanje gorivom u ekstremnim situacijama i iz tog razloga zaslužuje veliku pažnju. Ove je pokazalo da je region Južnog kineskog mora i dalje u primarnom fokusu SAD - navodi se u izveštaju ove organizacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading