Bugarski novinar ubeđen: Ukoliko Borisov povuče ovaj potez, vlada će pasti!

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

12.10.2020

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonski premijer Zoran Zaev pokušava da se dogovori sa kolegom Bojkom Borisovom o mogućnosti rešavanja spornih pitanja i pokretanju prve međuvladine konferencije o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, rekao je Georgi Koritarov, bugarski novinar i voditelj TV kanala "Europa" u članku na sajtu "Epicentar".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bojko Borisov

Ovakav sporazum bi mogao mnogo da košta Borisova. Prema mišljenju novinara, ako premijer promeni stav o Skoplju i ocenu opšte istorije, to bi moglo dovesti do toga da će vlada podneti ostavku uz pomoć stranke VMRO BND, koja je više puta oštro govorila protiv Skoplja.

- Ako Borisov to učini, vrlo je moguće da će Karakačanov, potpredsednik vlade i lider VMRO, i VMRO odmah napustiti vladu i ono što demonstranti nisu mogli da urade tri meseca, učiniće zbog promenjene tačke gledišta VMRO i vlada će pasti. To je zaista moguće - rekao je Koritarov.

Makedonski narod bi trebalo da se pripremi na to da u decembru neće biti međuvladine konferencije za pristup Evropskoj uniji. Prema njegovom mišljenju, ako bude takva situacija, to će Evropi pokazati pravu dubinu problema Sofije i Skoplja.

Koritarov je primetio da ne vredi potpisivati sporazum o saradnji i dobrosusedstvu ako još uvek postoje nerešena pitanja. Sporazum nije pomogao da se ona reše, jer između Sofije i Skoplja i dalje postoje sporovi oko statusa makedonskog jezika i niza istorijskih ličnosti.

- Neka Evropa vidi stvarnu dubinu problema, čak i po cenu sledećih pitanja: Pošto ste u takvom odnosu, zašto ste potpisali takav sporazum? Budući da imate takav odnos, šta je Bugarska mislila kada je razvila ideju o potrebi širenja Evropske unije ka zapadnom Balkanu? - rekao je novinar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading