ARKTIK UMIRE, SPREMA SE KATASTROFA! Naučnici izneli šokantne podatke: Uskoro više neće biti leda tokom leta!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.10.2020

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ledolomac koji je prevozio naučnike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Nemačku, ali je doneo sa sobom zabrinjavajuće podatke, saopštio je danas lider ekspedicije Markus Reks.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Gledamo kako Arktik umire. Uskoro više neće biti leda na Arktiku tokom leta. To može da izazove dalekosežne posledice po ceo svet, rekao je Reks. Brod "RV Polarštern" je stigao u ponedeljak u severnu nemačku luku Bremehavn, odakle se zaputio na jednogodišnji susret sa arktičkom hladnoćom i polarnim medvedima.

-Praktično, postigli smo sve što smo želeli. Izvršili smo razna merenja tokom cele godine, sa kratkim periodima odmora, rekao je Reks. Brod je morao da se pomeri na krajnji sever, na tri nedelje u maju, kako bi pokupio namirnice i rotirao članove posade posle restriktivnih mera zbog koronavirusa, ali to nije izazvalo velike promene u misiji.

 

-Doneli smo kući mnogo podataka, zajedno sa značajnim brojem ledenica, snega i vode- dodao je Reks.

Na brodu je bilo preko 300 naučnika iz 20 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, a projekat je koštao 150 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading