Najveći atak na Trampa do sad! Kongres traži da se proveri njegova fizička i mentalna sposobnost

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

08.10.2020

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i kongresmen Demokratske stranke Merilenda Džejmi Raskin najavili su da će doneti zakone o osnivanju komisije zadužene za procenu mentalne i fizičke sposobnosti predsednika za obavljanje funkcije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Pelosijeva i Raskin rekli su da će u petak održati konferenciju za novinare na kojoj će najaviti uvođenje Komisije o predsedničkom kapacitetu za donošenje zakona i ovlašćenja.

 

U saopštenju za medije primećeno je da su komisija i postupak „traženi u 25. amandmanu američkog ustava kako bi se Kongresu omogućilo da obezbedi efikasno i neprekidno rukovodstvo u najvišem položaju u izvršnom ogranku vlade“.

​Dvadeset peti amandman je ratifikovan 1967. godine ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine da bi se uspostavio uređen put sukcesije u slučaju da predsednik postane nesposoban da obavlja dužnosti, na primer kada dobije neku ozbiljnu bolest.

 

Odeljak 4 amandmana opisuje postupak u kojem drugi političari mogu zajedno utvrditi da predsednik nije sposoban za obavljanje dužnosti i mogu ga ukloniti s funkcije, što pokreće „potpredsednik i većina glavnih službenika izvršnih odeljenja ili drugog tela koje Kongres zakonom može odrediti“.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading