ŠOKANTAN ZAKON: Zabranjeno vraćanje MIGRANATA u njihove matične države!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.10.2020

11:30

Italijanska vlada donela je novi zakon o migrantima koji stavlja van snage predhodnu zakonsku meru prema kojoj su migracija i migranti bili krivično delo.

Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

Dosadašnji zakon poznat pod imenom "Salvinijev zakon" donet je 2018. godine, u vreme kada je lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini bio ministar unutrašnjih poslova.

Pod izgovorom da štiti granice Italije i bezbednost građana od nelegalnih migranata, Salvini je bio proglasio italijanske luke nesigurnim, pa ih je zatvorio za migrante koji brodovima dolaze sa obala Afrike, a nevladine organizacije koje su spasavale migrante-brodolonike kažnjavao je milionskim kaznama i zaplenom brodova.

Taj zakon više ne važi, a novi koji je donela vlada čiju većinu čine stranke levog centra - Demokratska stranka i Pokret Pet zvezdica, predviđa, između ostalog, prihvat migranata koji beže od rata i političkog progona, mogućnost izmene dozvole boravka, što će migrantima omogućiti i olakšati boravak i zaštitu u Italiji, a novost je i između ostalog, dozvola boravka za uspešne sportiste, umetnike, religiozne osobe i odrasle koji su u pratnji maloletnika.

Po novom zakonu zabranjeno je vračanje migranata u zemlje porekla, proterivanje i ekstradicija, u svim slučajevima gde postoji sumnja da bi takav postupak bio opasan po tu osobu.

- Novim zakonom o migrantima prestaje da važi odredba koja je bila sramna za Italiju, otvara se put za humaniju i sigurniju državu - napisao je na svom Tviter nalogu generalni sekretar Demokratske stranke Nikola Zingareti.

Komentari (0)

Loading