POLITIČARI SE SUPROTSTAVILI NAUČNICIMA: Bela kuća zbog izbora blokirala smernice za masovnu upotrebu vakcine!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.10.2020

07:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća je blokirala nove smernice Uprave za hranu i lekove, o stavljanju u promet potencijalnih vakcina protiv kovida-19, koje bi gotovo sigurno sprečile njihovu upotrebu pre održavanja predsedničkih izbora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema novim smernicama američke Uprave za hranu i lekove, klinička ispitivanja kompanija koje rade na razvoju vakcina protiv kovida-19 trebalo bi traju najmanje dva meseca, kako bi se utvrdila njihova bezbednost pre traženja odobrenja za hitnu upotrebu.

Viši zvaničnik je potvrdio ovaj potez, o kojem je prvo izvestio Njujork tajms, i rekao da Bela kuća veruje da ne postoji "klinički ili medicinski razlog" za taj dodatni zahtev, prenosi AP.

Ovo je poslednji u nizu primera podrivanja napora zdravstvenih eksperata u borbi protiv pandemije, zbog koje je do sada život izgubilo preko 210.000 Amerikanaca.

Uprava za hranu i lekove već nedeljama pokušava da osnaži poverenje javnosti u reviziju smernica za potencijalne vakcine.

Agencija ističe da će naučnici, a ne političari, odrediti da li su vakcine bezbedne i efikasne za masovnu upotrebu.

Međutim, predsednik Donald Tramp je više puta insistirao na tome da bi vakcine trebalo da budu odobrene pre održavanja izbora, iako su najviši vladini naučnici koji rade na naporima administracije u vezi sa vakcinom izjavili da je mala verovatnoća da se tako nešto desi.

Iz Uprave za hranu i lekove napominju da bi hitno obobrenje za upotrebu vakcine moglo da bude izdato pre kraja godine.

Smernice koje je Bela kuća blokirala predstavljaju vrstu neobavezujućih dokumenata koje Uprava za hranu i lekove rutinski koristi kako bi kompanije savetovala o istraživanjima i regulatornim standardima za medicinske proizvode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading