(FOTO) Nobelova nagrada za medicinu otišla pronalazačima virusa Hepatitis C

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.10.2020

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobitnici ovogodišnje Nobelobe nagrade za medicinu su dva američka i jedan britanski naučnik koji su uspeli da identifikuju virus Hepatitis C, koji uzrokuje cirozu i rak jetre, saopštio je danas Nobelov komitet.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nagrade su dobili Harvi J. Alter, Čarls M.Rajs i Majkl Hoton, prenosi CNN.

U obrazloženju nagrade navodi se da pre njihovog otkrića hepatitisa koji se preenosi krvlju, dok virusi A i B nisu mogli da se objasne, kao i da je njihov rad omogući testove krvi i nove lekove koji su spasili milione života.

"Zahvaljujući njihovom otkriću sada su dostupni vrlo osetljivi testovi krvi na virus koji omogućilo je brzi razvoj antivirusnih lekova usmerenih na hepatitis C. Po prvi put u istoriji bolest se sada moži", navodi se u obrazloženju komiteta.

Dobitnici nagrade osim zlatne medalje dobiće i nešto više od 1,1 miliona dolara.

Nobelova nagrada za medicinu je prva od šest koje će se dodeliti do 12. oktobra, a to su nagrade za fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading