Predsednik SAD oporavlja se od korone: Trampu ubrizgana antitela čoveka i miša

Autor:

Svet

04.10.2020

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je da se oseća mnogo bolje i da očekuje da će se uskoro vratiti radnim obavezama nakon što je u vojnoj bolnici "Volter Rid", u koju je primljen dan pošto je utvrđeno da je zaražen koronavirusom, primio koktel antitela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Trampov zvanični lekar Šon Konli izjavio je prethodno da je predsednik primio eksperimentalni lek protiv KOVID-19 koji je proizvela američka kompanija "Regeneron". Radi se o kombinaciji dva antitela, od kojih jedno potiče od čoveka koji se oporavio od korone, a drugo je od miša kojem je izgrađen imunološki sistem. Prema navodima britanskih stručnjaka s Univerziteta Oksford, ovaj lek sprečava da se virus veže za ćelije, da uđe u njih i da se razmnožava, a uz to i pomaže ljudskom imunom sistemu da napadne i ubije virus, pa je zbog toga jedan od lekova protiv korone koji najviše obećava.

 

 

 

U video-obraćanju na Tviteru Tramp je kazao da se nije osećao baš najbolje kada je u petak uveče primljen u vojnu bolnicu u Betezdi blizu Vašingtona, ali je u međuvremenu počeo da se oseća bolje. Ipak, Tramp je dodao da će se o ozbiljnosti njegovog slučaja verovatno više znati tek tokom ove nedelje.

Smešten u apartmanu sa šest soba i kristalnim lusterom

Tramp je u vojnoj bolnici smešten u luksuznom predsedničkom apartmanu sa šest soba. Njemu su na raspolaganju soba za intenzivnu negu, kuhinja, dnevna soba, spavaća soba i trpezarija sa kristalnim lusterom, kao i još jedna prostorija.

- Tako da ćemo videti šta će se desiti u narednih nekoliko dana - rekao je Tramp, čija je supruga Melanija ostala u izolaciji u Beloj kući pošto ima blaže simptome korone.

STIGLE I PRISTALICE I PROTIVNICI

Trampove pristalice okupile su se u subotu ispred vojne bolnice da bi mu porukama i cvećem poželeli brz i uspešan oporavak od virusa. Pored njih, ispred bolnice su se okupili i Trampovi protivnici. Pristalice američkog predsednika okupile su se juče i u Kaliforniji i u Floridi kako bi mu dale podršku. Bela kuća je objavila fotografije na kojima se vidi kako Tramp radi za istim stolom za kojim je sedeo kada je snimio prvu video-poruku. Predsednikov lekar kazao je da Tramp nema temperaturu i da se oporavlja, ali je i dalje izložen opasnosti.

Ako Tramp umre primeniće se 25. amandman

RepublikaFoto: pixabay.com

Trampova bolest dovela je u centar pažnje pitanje kontinuiteta vlade i 25. amandman Ustava SAD. Taj amandman definiše proces nasleđivanja predsednika ili potpredsednika u slučaju da ne mogu da obavljaju dužnosti. Razlozi su smrt, smena, ostavka ili situacije kada su zdravstveno onemogućeni da obavljaju dužnost. Takve situacije su bile ubistvo predsednika Džona Kenedija u novembru 1963. i ostavka predsednika Ričarda Niksona 1974. zbog afere "votergejt". Potpredsednik Majk Pens i njegova supruga Karen testirani su negativno na virus, tako da on može da nasledi Trampa u slučaju potrebe

- Veći deo subotnjeg popodneva predsednik je obavljao redovne poslove i kretao se po apartmanu bez poteškoća - izjavio doktor Konli.

Kajli u kupaćem poziva na glasanje

 

 

Do predsedničkih izbora u SAD ostalo je manje od mesec dana, a nova situacija oko Trampa dovodi u pitanje čak i njihovo održavanje 3. novembra. Uprkos tome, starleta Kajli Džener, polusestra Kim Kardašijan, putem Instagrama je pozvala sunarodnike da zajedno glasaju i to je učinila slikom u kupaćem kostimu.

KORONU IMA DESET SARADNIKA

Pretpostavlja se da je Trampa i prvu damu SAD zarazila predsednikova bliska saradnica i bivša manekenka Houp Hiks, a pored nje, zaraženo je još devet Trampovih saradnika, među kojima su šef predizborne kampanje Bil Stepijen i savetnik Kris Kristi. Ovaj bivši guverner Nju Džerzija kazao je da niko nije nosio masku prilikom priprema za televizijsku debatu koju je Tramp prošlog utorka imao sa demokratskim rivalom Džoom Bajdenom. Iz Bajdenovog štaba je saopšteno da on i supruga Džil nemaju koronu, ali će se sada testirati češće.

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading